Frans van de ZANDE

Geboortedatum: 20 februari 1920
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 28.12.1995

In 1952 werd ene Janus van de Zande vijftiende in de einduitslag van de Olympische Marathon tijdens de spelen van Helsinki. Daar waren we best trots op want ons land had nog nooit een fatsoenlijke marathonloper gehad.
Hij behaalde die mooie uitslag ook nog in een Nederlandse recordtijd, maar wel met meer dan tien minuten achterstand op het Tsjechische loopwonder Emil Zatopek. Janus was bakker van beroep en hij kwam uit Halsteren.
De wielerkenners van toen kenden ook een Van de Zande uit datzelfde West-Brabantse dorp. Dat was de vier jaar oudere broer van Janus, Franske. Of nog beter bij zijn bijnaam: Baaske.
In en na de Tweede Wereldoorlog was Baaske van de Zande een begrip in het vaderlandse profpeloton. Een driftig menneke dat zich de kaas niet van het brood liet eten.
Er was in die dagen als profwielrenner nauwelijks iets te verdienen, maar Baaske heeft het toch zestien jaar als beroepsrenner volgehouden.
Dat betekent waarschijnlijk dat hij er toch geld aan overhield en dus in de slag moet hebben gezeten met coureurs als Schulte, Middelkamp, Pellenaars en Braspennincx, de vedetten die onderling de prijzen verdeelden.
In die jaren bestond er ook een regelmatigheidsklassement voor de beste criteriumrenner van het jaar en door zijn vele ereplaatsen heeft hij de titel van ‘Kermiscoureur van het Jaar’ in 1948 gewonnen.
Dat het in de eerste dagen na de bevrijding van ons land niet makkelijk was om je beroep als wielrenner uit te oefenen, blijkt uit het ‘bewijs van goed gedrag’ dat de Burgemeester van Halsteren op 25 mei 1945 aan hem uitreikte om naar Amsterdam te kunnen reizen, waar hij waarschijnlijk moest koersen in het kader van de bevrijdingsfeesten.
In al die jaren dat hij als prof reed behaalde Baaske acht overwinningen. Allemaal in rondjes om de kerk. Zijn beste prestatie was waarschijnlijk zijn derde plaats in 1943 in het kampioenschap van Nederland op de weg achter Fiel Middelkamp en Cees Joosen.
Na zijn wielercarrière begon hij in 1954 een eigen onderneming in betonemail, een nering die hij later omzette in een tegelzettersbedrijf. Bij de koers is hij niet vaak meer waargenomen, want Baaske stortte zich in de duivensport.
Of Kees van de Zande, eveneens uit Halsteren, die in 1956 Olympia’s Tour won, familie van hem is kan ik helaas niet achterhalen. Maar dat kan vast wel iemand aan het levensverhaal van Baaske toevoegen.
Frans van de Zande overleed in 1995 op 75-jarige leeftijd.

20-02-2016