Frans de VRENG

Geboortedatum: 11 april 1898
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 13.03.1974

Deze wielrenner uit een heel ver verleden was een rasechte Amsterdammer. Hij leeft alleen nog in de herinnering voort als de renner die met een collega op de tandem in 1920 een bronzen medaille won bij de Olympische Spelen van Antwerpen.
Gelukkig voor de twee Amsterdammers was het Antwerpen, want de atleten van toen moesten maar zien hoe ze er kwamen en Antwerpen was toen al een hele reis vanuit Amsterdam. Maar wel het dichtste bij van alle Europese steden met Olympische aspiraties.
Het duo Frans de Vreng en Piet Ikelaar (foto 1 en 2) kwam er op tijd aan en ze werden er met hun dubbele fiets derde achter de tandems van Engeland en Zuid-Afrika.
De Vreng was van origine een sprinter en in die discipline kon hij aardig meekomen. Er waren in die tijd echter zo veel goede sprinters, dat hij het nooit tot een kampioenschap heeft gebracht. Daarom is die bronzen plak uit 1920 het enige wapenfeit dat in de herinnering is gebleven.
Als zoon van een kroegbaas werd Frans de Vreng op de Zeedijk geboren en het was in die tijd vanzelfsprekend dat je in de voetsporen van je vader trad. Zo werd Frans eigenaar/kastelein van Café De Waag op de Zeedijk 130.
Na de Tweede Wereldoorlog werd in de Amsterdamse binnenstad het Café Cabaret populair. Dat was een gewone kroeg net als alle andere, maar met levende muziek. Meestal een accordeonist die in een hoekje zat te spelen en dan regelmatig een borreltje kreeg aangeboden van de stamgasten.
De Vreng had voor dat doel een mooie zaak op het oog in de Warmoesstraat, maar hij vreesde dat hij de loop er niet in zou kunnen krijgen met alleen de naam De Vreng. Dus bedacht hij een list.
Uit zijn rennerstijd kende hij Piet Moeskops goed en dat was nog steeds een beroemdheid. En zo vroeg hij de vijfvoudig wereldkampioen sprint of hij diens naam op de gevel mocht zetten. Daar had Big Pete geen bezwaar tegen en zo was er in de Warmoesstraat jarenlang een Café Cabaret Moeskops, zonder dat de Haagse supersprinter er ooit is waargenomen.
Een kroeg met levende muziek. De destijds bekende accordeonist Willy Beeldsnijder zat er vaak, maar ook de beroemde Johnny Meijer heeft er gespeeld, terwijl John de Mol senior, de vader van John junior en Linda, er wel eens een moppie kwam zingen.
Een oomzegger van Frans was Wim de Vreng, die in de jaren vijftig een bekend zwemmer was. Van hem moet er een schilderij bestaan waarop hij in de zwemmersstarthouding staat afgebeeld. Dat is geschilderd door zijn oom Frans, want die was ook een verdienstelijk amateurschilder.
Hij kopieerde bij voorkeur oude meesters en in de woningen van zijn zonen Ko en Piet hangen nog diverse Rembrandts en Frans Halsen.
De Vreng had er geen oneerlijke bedoelingen mee, want op de achterkant staat keurig vermeld dat ze zijn geschilderd door Frans de Vreng uit Amsterdam. Met de datum erbij.

11-04-2016