Franky DE GENDT

Geboortedatum: 27 juni 1952
Geboorteland: België

Franky De Gendt is vooral bekend geworden als een van de Raleigh-Belgen. Peter Post die zelf als wielrenner gepokt en gemazeld was bij onze zuiderburen, had vaak kritiek op de Vlaamse mentaliteit. De Belgische ploegen van toen waren vaak een rotzooitje en de ploegleiders hadden alleen maar oog voor de kopmannen. Om van op tijd betalen maar niet te spreken.
Hij wist natuurlijk ook dat die Vlamingen graag bij een goed georganisserde ploeg als Raleigh was, wilden rijden en dat het dan echte profs waren met een geweldige inzet. Ze wilden best knechtenwerk doen als de kopman het dan maar afmaakte. En daar hoefden ze bij Jan Raas niet bang voor te zijn, want dat was een echte killer.
Bovendien was Raas een renner die besefte dat je knechten vooral tevreden houdt als je ze zo nu en dan wat laat winnen. Zo’n man heeft ook een omgeving, een supportersclub en dan kun je niet altijd met klasseringen ergens in de tachtig thuiskomen.
Dan gaat het thuisfront morren, ondanks de goede verdiensten. De knechten van Raleigh waren altijd goede renners die zelf ook konden winnen als de kopman was uitgevallen of die dag geen goede benen had. Zo won Franky in 1980 een etappe en het eindklassement van de Ster van Bessèges, zijn belangrijkste zegepraal. Na drie jaar als prof bij IJsboerke te hebben gereden werd hij in 1978 bij Raleigh ingelijfd.
Hij was een knecht als zijn landgenoot Wilfried Wesemael, iemand met kwaliteiten die zich echter volledig kon opofferen voor het belang van zijn kopman en de ploeg. Zonder morren, zonder een dubbele agenda en vervuld van loyaliteit. Wie wilde er in die tijd nou niet voor Raleigh rijden?
Hij sleurde vele kilometers aan de kop, onderhield pendeldiensten voor water, regenjasjes, enzovoort tussen kopmannen en ploegleidersauto, trok de sprint aan als dat moest en kwam altijd uitgepierd over de streep.
Als hij de streep al haalde, want hij stapte vaak voortijdig af als het echt niet meer kon. Dat werd hem door Peter Post vaak kwalijk genomen, want adel verplicht en een Raleigh-renner rijdt de koers uit, was diens opvatting.
Franky De Gendt drong om die reden nooit door tot de echte hoofdmacht van de ploeg en reed dan ook nooit de Tour of een andere grote ronde. Dienstbaar was hij echter tot in zijn vezels, maar wel tot een zekere grens en die bepaalde hij zelf.
Het verbaast me dan ook niks dat hij na zijn wielercarrière vakbondsleider is geworden. Zijn werkterrein lag op de Antwerpse Kaaien, zoals ze in België de haven noemen. Havenwerkers zijn niet de makkelijkste mensen om mee om te gaan, maar naar Franky werd geluisterd.
Nog altijd dienstbaar tot in zijn vezels behartigde de voormalige meesterknecht jarenlang de belangen van de knechten in de kranen, de ruimen en de loodsen.
Franky viert vandaag zijn 66ste verjaardag, ongetwijfeld in het gezelschap van Tanja, de weduwe van Jos van der Vleuten met wie hij al weer een aantal jaren een paar vormt.

27-06-2018