Frank van BAKEL

Geboortedatum: 4 december 1958
Geboorteland: Nederland

Er is een tijd geweest dat je bij iedereen de tranen op de wangen kreeg als je het over je grootmoeder had. In sommige delen van het land wordt dit vertederende familielid oma of omi genoemd, anderen hebben het over opoe en in Brabant spreken ze van grootje.
Frank van Bakel uit het Brabantse Deurne die in 1984 in de week voorafgaand aan het NK veldrijden vol twijfels zat, had een grootje. Of hij de beste amateur van Nederland kon worden met sterke concurrenten als Hans Boom, Mathieu Hermans en Pierre Frijters, was de vraag.
Het was steeds zijn grootje die hem moed in sprak en hem verzekerde dat hij het ging halen. Of ze er op zondag 29 januari 1984 bij was, weet ik niet, maar als dat niet zo was heeft ze ongetwijfeld thuis voor de buis gezeten.
Om met eigen ogen te kunnen zien hoe haar jungske in de gecombineerde strijd voor profs en amateurs de op een na beste van allemaal was. Slechts Hennie Stamsnijder moest hij voor laten gaan, in die tijd met de Belg Liboton onbetwist de beste crosser van de wereld.
Weliswaar had Frank bijna twee driekwart minuut achterstand, maar hij was wel als de beste van de rest. En bij die rest zaten mannen als Adrie van der Poel, Kees van der Wereld en Wil Brouwers, allen met een beroepslicentie op zak.
Ver achter Stamsnijder ontsnapte Frank uit de achtervolgende groep met bovengenoemde namen en de besnorde dakdekker modderde zelfverzekerd naar de tweede plaats, goed voor de kampioenstrui bij de amateurs.
Hij beleefde verder een sterk seizoen en dat wist hij het jaar daarna te continueren. In december 1984 reed hij misschien wel zijn beste wedstrijd bij een cross in Deventer, waar de complete Tsjechische selectie met sterren als Radomir Simunek senior en Miloslav Kvasnicka in de gelederen.
Ook Kees van der Wereld was van de partij, maar Frank reed ze allemaal op een hoop. In de tweede ronde reed hij weg om zonder te verslappen ronde na ronde verder uit te lopen. Vlak voor het NK in 1985 vroeg Jo de Bruijn zich in Wielersport af wie deze Frank van Bakel van zijn tweede titel af zou houden.
De Limburger Peter Harings was het goede antwoord en Frank eindigde op een ontluisterende zeventiende plaats. Hij mocht op basis van eerdere prestaties toch naar het WK en daar won hij wel weer brons achter de twee bovengenoemde Tsjechen.
Het kan verkeren in het leven en grootje had kennelijk niet altijd een vooruitziende blik. Frank van Bakel was daarna nog tien jaar gespecialiseerd profcrosser, maar grote uitslagen heeft hij niet meer gereden.
Wel werd hij in 1991 nog een keer Nederlands kampioen, maar dat was op de mountainbike. Hoe het verder met Frank is gegaan weet ik niet, maar dat verhaal van die grootmoeder, vond ik reden genoeg om vandaag op z’n 59ste verjaardag even bij hem stil te staan.

04-12-2017