Franco MARVULLI

Geboortedatum: 11 november 1978
Geboorteland: Zwitserland

Bij de Zesdaagse van Amsterdam in 2006 liep hij op het middenterrein vlak langs me. Een lange wat onwennig om zich heen kijkende jongen. In het gezelschap van de altijd stralende Bruno Risi, die breed lachend overal bekenden begroette. Franco Marvulli liep er gedwee achteraan en hield het bij een knikje.
Een atletische vent van het type Miguel Indurain. Hij was een van de beste zesdaagsenrenners van zijn tijd. Waarschijnlijk was hij nooit wielrenner geworden als hij als kind niet met zijn ouders was verhuisd.
Geboren in Zúrich, nabij het vliegveld Kloten, verhuisde de familie Marvulli naar het stadsdeel Seebach. Daar ligt al sinds mensenheugenis de wielerbaan Oerlikon. Op die baan vol historie werd de jonge Franco baanwielrenner.
De villa in Woerden waar Arie van Vliet tientallen jaren woonde, is naar die baan vernoemd. Gekozen omdat Arie daar in 1953 wereldkampioen werd door verrassend en slim Reg Harris en Enzo Sacchi te kloppen.
Dat leverde hem voldoende geld op om het mooie witte huis van zijn dromen te bouwen. Van Vliet was toen 37 jaar, was al drie keer eerder wereldkampioen geweest en was al bijna aan het eind van zijn carrière toen hij zich dat huis kon permitteren.
Marvulli had waarschijnlijk al veel eerder een mooie stulp, want ook zesdaagsenrenners van zijn niveau verdienden veel geld.
‘Daar zullen in de komende jaren nog wel de nodige Zwitserse Franken bijkomen’, zei ik tegen Bertus Raats die me net verteld had wat die twee voor hun aanwezigheid in Amsterdam betaald kregen. Bruno Risio was dat als publiekstrekker meer dan waard, dus moest Marvulli dolgelukkig zijn met zo'n maat. .
Risi was destijds de beste zesdaagsencoureur ter wereld. Hij had jarenlang een vast koppel gevormd met zijn zwager Kurt Betschart, maar die was kort daarvoor gestopt met wielrennen. Risi was daar nog niet aan toe en had zijn oog op Marvulli laten vallen als zijn nieuwe koppelgenoot.
Marvulli was inderdaad de ideale opvolger, want de man uit Zürich had een geweldige ausdauer die minstens gelijk was aan locomotief Betschart.
Hoewel ze niet overal met elkaar mochten rijden, behaalde Marvulli twintig van zijn 38 zesdaagsenzeges aan de zijde van die blonde krullenbol.
Marvulli heeft zijn land ook vele malen vertegenwoordigd bij de wereldkampioenschappen op de baan. Vier keer werd hij de beste van de wereld. Twee keer in het onderdeel scratch en twee keer in de ploegkoers.
Als gespecialiseerde baanrenner die slechts zo nu en dan wel eens een criterium reed, is het geen wonder dat hij na zijn wielercarrière verantwoordelijk werd voor de Zwitsers baanselectie. Als zodanig kun je hem bij WK's, EK's en wereldbekerwedstrijden veelvuldig aan de baanrand zien.
Franco Marvulli viert vandaag zijn 38ste verjaardag.

11-11-2016