Francisco MANCEBO PEREZ

Geboortedatum: 9 maart 1981
Geboorteland: Spanje

In juni 2006 werd ik door de uitgever van een nieuw op te richten wielerblad gevraagd een voorbeschouwing schrijven over de Tour de France die kort na het verschijnen van het 0-nummer van start zou gaan.
De eerste jaargang nummer één is nooit verschenen en dat is maar goed ook. Mij werd namelijk gevraagd vijf favorieten voor het podium te kiezen en ik koos in alfabetische volgorde voor Ivan Basso, Francisco Mancebo, Jan Ullrich, Alejandro Valverde en Alexandre Vinokourov.
Ik baseerde mijn keus voor Mancebo op diens regelmaat en zijn steeds beter wordende prestaties in de Tour en de Giro. Hij had weinig gewonnen maar was altijd mee van voren en hij sloop als het ware naar het erepodium, zonder echt op te vallen.
Hij was geen schoonheid op de fiets met die rare scheve zit, maar toch een heel goede coureur. Mijn voorspelling sloeg achteraf nergens op. Daarom was het maar goed dat het blad nooit is verschenen, want ik was afgegaan als een gieter.
Niet alleen ontbraken Floyd Landis en Oscar Pereiro in mijn selectie, de twee hoofdrolspelers van de Tour van 2006, maar voor er ook maar een meter was gereden waren vier van de vijf van de startlijst verdwenen.
De namen van Basso, Ullrich en Mancebo kwamen namelijk voor in de administratie van dokter Eufemio Fuentes en hoewel dat op zich niets bewijst, werden de heren door hun respectieve ploegbazen van deelname aan de Tour uitgesloten.
Vinokourov mocht ook niet starten omdat zijn ploegleider Manolo Saiz werd betrapt toen hij met bovengenoemde dokter zat te smoezen terwijl er onder tafel een koffer met tienduizenden euro’s van eigenaar wisselde.
De Spaanse verzekeringsmaatschappij Liberty Seguros trok zich als sponsor per direct uit de wielersport terug en Vino zat zonder ploeg. Uiteindelijk was Valverde de enige die van start ging maar door een zware val in een van de eerste etappes was zijn optreden van korte duur.
Hoe het ook zij, Francisco Mancebo maakte direct bekend met wielrennen te zullen stoppen. Daar is hij echter op teruggekomen, want hij tekende een contract bij de Spaanse ploeg Relax-Gam. Een ploeg met weinig moreel besef, want behalve Mancebo stonden ook omstreden renners als Santiago Perez, Angel Vicioso en Oscar Sevilla er onder contract.
Francisco Mancebo Perez rijdt nog steeds. Bij een ploeg met de naam Skydive Dubai-Al Ahli Pro Cycling Team, een ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is een continentalploeg met overwegend renners uit de landen van de sponsor.
En verder een verdwaalde Marokkaan, een Tunesiër, een Oekraniener en natuurlijk die ene Spanjaard die vandaag de voor een wielrenner hoge leeftijd van 41 jaar bereikt.

09-03-2017