Francesco CASAGRANDE

Geboortedatum: 14 september 1970
Geboorteland: Italië

Francesco Casagrande was een van de betere Italiaanse renners van de jaren negentig en ook nog van de eerste jaren na het millennium. Hij is de middelste van drie fietsende broers en verreweg de beste van de familie.
Frans Groothuis, zoals zijn naam letterlijk vertaald klinkt, was een sterk ronderenner die onder andere de Ronde van Zwitserland, de Tirreno Adriatico, De Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië op zijn erelijst heeft staan.
In de grote rondes kwam hij iets te kort voor de top, hoewel hij in de Giro een keer tweede is geworden en zowel in de Tour, de Vuelta als de Giro een of meer keren bij de eerste tien is geëindigd.
Die tweede plaats in de ronde van zijn land behaalde hij in 2000 toen hij op de laatste dag de leiderstrui aan zijn landgenoot Stefano Garzelli moest afstaan.
In het eendagswerk kon hij ook behoorlijk uit de voeten en dat blijkt uit het feit dat hij twee keer de Clasica San Sebastian op zijn naam schreef, alsmede de Waalse Pijl.
Dat is weliswaar het kleine zusje van La Doyenne, maar La Flêche Wallon is o zo lastig, al is het maar vanwege de Muur van Hoei, de steile wand waar die koers op finisht.
Casagrande is eind 2005 gestopt met de wielersport, kwaad als hij was omdat zijn ploeg niet goed genoeg werd bevonden om aan de Tour deel te nemen.
Als consequentie daarvan heeft hij zich helemaal teruggetrokken uit de belangstelling en woont hij nu met zijn vrouw Debora op een wijngaard.
Dat past wel een beetje bij deze altijd wat nors kijkende Florentijn die meerdere malen op doping is betrapt. Hij zat daarvoor een keer een schorsing uit van negen maanden, maar hij kwam daarna gewoon weer terug aan de top.
Nou ja, bijna top, want een groot huis staat vaak in de schaduw van een toren. In ieder geval viert Francesco Casagrande vandaag zijn 47ste verjaardag.

14-09-2017