Flip VETHAAK

Geboortedatum: 1 oktober 1914
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 23.09.1991

In 1994 kwam er een heel dik wielerboek uit dat ik direct heb aangeschaft. Honderd jaar wegrenners was de titel van een naslagwerk op A4-formaat met 587 pagina’s, dat pretendeerde alle Nederlandse wegrenners uit de geschiedenis te vermelden.
De auteurs Wim van Eyle en Jacques Burremans kende ik nog niet, maar ik bewonderde het monnikenwerk dat nodig was geweest om dit omvangrijke werk tot stand te brengen. Van iedere renner staat er een portretfoto in met per jaar de uitslagen, voorzover bekend. Ook de sponsor staat erbij.
De renners zijn in alfabetische volgorde vermeld en het begint met Sylvester Aarts en het eindigt met Wilco Zuyderwijk. Voor veel renners was een derde pagina voldoende, maar voor iemand als Joop Zoetemelk waren negen pagina’s nodig om al zijn uitslagen te vermelden.
De meeste renners kende ik wel van naam, maar er waren er ook waar ik toen nog nooit van had gehoord. Jan Banken bijvoorbeeld uit Eindhoven. Werd in 1940 dertiende in de Ronde van Valkenburg. Ook namen als Leo de Beer, Albert Bosma, Cees Bronger zeiden me niets en zo waren er nog wel zo’n stuk of twintig.
Om de naam van één zo’n onbekende renner moest ik glimlachen. Vethaak, wie heet er nou Vethaak? Van voren Flip en afkomstig uit Vlaardingen. Nooit van gehoord. Koerste van 1937 tot en met 1948 bij de beroepsrenners en behaalde vier overwinningen en een hele reeks ereplaatsen.
In een bespreking van het boek las ik dat die naam de recensent om dezelde reden ook was opgevallen, als zijnde niet bekend. Acht jaar later bracht oud-beroepsrenner Piet de Vries uit Vlaardingen licht in de duisternis.
Flip Vethaak was zijn neef en door hem is Piet ook wielrenner geworden. Piet is van 1922 en hij werd in het begin van de oorlog bij een razzia van straat geplukt, naar Duitsland vervoerd om daar als dwangarbeider in de oorlogsindustrie te werk te worden gesteld.
Tot zijn stomme verbazing kwam hij daar zijn acht jaar oudere neef Flip tegen. Behalve familie werden ze daar ook dikke vrienden. Na de oorlog ging Piet op zijn gewone fiets vaak mee als Flip ergens moest koersen. Dat was op een keer in Scheveningen en op de terugweg daagde Piet zijn neef uit om hem los te rijden. Dat lukte niet en Flip besloot een racefietsje voor Piet in elkaar te zetten.
Zo werd Piet wielrenner en was direct een topamateur. Hij werd in 1947 kampioen van Nederland op de weg en vormde samen met Gerrit Voorting, Gerard van Beek en Harm Smits de Vier Musketiers een gezelschap dat elkaar waar mogelijk de bal toespeelde, teneinde de grootste brokken uit de prijzenpot te bemachtigen en de buit te verdelen.
Flip zette zijn loopbaan voort bij de profs, won in 1947 in Eindhoven, Halsteren, Kampen en Zaandam en beëindigde zijn loopbaan twee jaar later toen hij in Vlaardingen een goedlopend café kon overnemen.
De enige foto die volgens mij van Flip Vethaak bestaat is deze. Met dat witte petje. Dat was, zo vertelde Piet, omdat het café ook een terras had. Een keurig hoofddeksel. Tegen de zon.
Flip Vethaak overleed vandaag precies 25 jaar geleden op 76-jarige leeftijd.

23-09-2016