Filippo POZZATO

Geboortedatum: 10 september 1981
Geboorteland: Italië

Filippo Pozzato, die in 2000 bij de beroepsrenners debuteerde, is aan zijn achttiende seizoen bij de profs bezig. Weliswaar niet meer op het hoogste niveau, want zijn huidige ploeg - Wilier Triestina – heeft een ProContinental-licentie.
Hij is er verreweg de bekendste renner van die ploeg, want hij is in zijn vaderland nog steeds een beroemdheid, al dateert zijn laatste grote overwinning uit 2013 ton hij de GP Ouest-Plouay op zijn naam schreef. Dat hij nog niet versleten is, bewijst zijn achtste plaats in de Ronde van Vlaanderen van dit jaar.
Hij staat bekend als een playboy, die zich bij voorkeur verplaatst in peperdure bolides. Van Italiaans fabricaat, want daar weten ze met merken als Ferrari, Maserati en Lamborghini waar Abraham op dat gebied de mosterd haalt.
Dat de naam Ferrari bij Pippo tot de verbeelding spreekt, bleek in 2012 toen werd aangetoond dat hij banden onderhield met Michele Ferrari, de beruchte dopingarts, waar ook Lance Armstrong kind aan huis was.
Pippo was er als renner vroeg bij. Hij was negentien toen hij zijn eerste profkoers reed. Zijn erelijst is echter niet in overeenstemming met zijn beroemdheid, maar toch won hij mooie koersen
Milaan-San Remo, HEW Cyclassics, de Omloop Het volk en de E3 Prijs zijn de belangrijkste eendagskoersen die hij op zijn naam schreef en verder won hij ook de Tirreno Adriatico. Ook staan er tweede plaatsen op zijn naam in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
De beroemdheid en populariteit van Pippo heeft alles te maken met zijn persoon. Hij is een mooie jongen met het imago van een playboy. Dat suggereert dat hij niet serieus zou zijn. Onzin natuurlijk want als seks, drugs & rock ’n roll je leefregels zijn, dan hou je het niet zo lang vol.
Ik denk dat hij een behoorlijk serieuze prof is, die graag doet alsof het leven een doorlopend feest is en het wielrennen een bezigheid dat je er even bij doet. En als je dan af en toe een mooie koers wint hou je je marktwaarde hoog en wil iedere ploeg je wel hebben.
Zo reed hij voor Mapei-QuickStep, Fassa Bortolo, QuickStep, Liquigas, Katusja, Lampre en nu dus voor Wilier Triestina. Daar zal hij ongetwijfeld een flinkje greep doen uit het beschikbare budget.
Het is hem gegund, want vedetten horen bij het wielrennen, ook al zijn ze soms over de datum. En over datum gesproken. Op die van vandaag viert Pippo zijn 36ste verjaardag.

10-09-2017