Ferdi VAN DEN HAUTE

Geboortedatum: 25 juni 1952
Geboorteland: België

Ferdi Van Den Haute was een heel goede renner maar een vloek om naar te kijken. In lelijkheid van fietsen overtroefde Ferdi coureurs als Schotte, Pollentier, Escartin en Mollema en dat wil wat zeggen.
Net als bij Polleke vroeg je je altijd af hoeveel harder deze Belg zou kunnen gaan als hij bewegingloos op de fiets zou zitten en alleen de beentjes zou laten malen. Maar met die inefficiënte stijl reed hij al zo ontiegelijk hard.
De Oost-Vlaming leek voor het onderwijs in de wieg gelegd, maar net als de gediplomeerde onderwijzer Peter Winnen koos hij voor de koers. Hij was een jachtrijder, die ook nog aardig kon sprinten.
Zijn grootste overwinning was die in Gent-Wevelgem in 1978. Op vijftien kilometer voor de meet ging hij er alleen vandoor en hij pakte snel een halve minuut. Toen maakten drie renners zich uit het peloton los en begonnen aan de achtervolging.
Het waren Francesco Moser, Walter Planckaert en Jan Raas, namen om in die tijd bij te verbleken. De renners waren onderweg van alles tegengekomen. Stormwind, regen, hagel, ja zelfs sneeuwbuien en het was bitter koud.
Maar daar was in die finale niks van te merken. Ferdi ging in zijn bonkige stijl voorop en de drie er achter gaven alles. Maar ze kwamen geen seconde dichterbij.
Van Den Haute begon heel laat aan de wielersport, toen hij al op de academie voor lichamelijke opvoeding zat om gymnastiekleraar te worden. Hij ging als 'student' rijden, dat was kennelijk toen een aparte categorie in België.
Hij won alles, reden waarom hij zich al gauw bij de amateurs aanmeldde. In 1976 vroeg hij een proflicentie aan om eens te zien hoever hij kon komen. Een echte topper werd hij niet, maar hij verdiende met de velo aanzienlijk meer dan een gymleraar op school.
Hij bleef beroepsrenner tot 1987 en realiseerde een fraaie palmares. Behalve Gent-Wevelgem, ging hij in zijn laatste jaar als prof ook vooraan in het Belgisch kampioenschap. Verder won hij enkele Belgische semi-klassiekers en een hele ris kermiskoersen.
Op de baan stond hij ook zijn mannetje. Bij de amateurs was hij twee keer nationaal kampioen in het achtervolgen en bij de profs tweevoudig kampioen Omnium. Met Patrick Sercu was hij eenmaal de beste in het Belgisch kampioenschap Ploegkoers.
Ik meen dat hij na zijn rennerstijd even ploegleider is geweest bij de Panasonic-ploeg van Peter Post. Daarna is hij hoofdzakelijk jeugdig talent gaan begeleiden.
Ferdi Van Den Haute is een beschaafd en sympathiek mens die zijn mogelijkheden in het cyclisme volledig heeft uitgebuit. Hij viert vandaag, en ik hoop in goede gezondheid, zijn 65ste verjaardag.

25-06-2017