Felice GIMONDI

Geboortedatum: 29 september 1942
Geboorteland: Italië

Ik kan me die door Felice Gimondi gewonnen Tour de France van 1965 nog heel goed herinneren. Jacques Anquetil die ‘m al vijf keer had gewonnen had was niet van de partij en Raymond Poulidor was daarom huizenhoog favoriet.
Wat dat jaar heel bijzonder was, Nederland had vier kopmannen in de strijd. Althans in mijn optiek en die van sommige kranten. Wisten we veel, er waren anno 1965 nog niet veel wielerkenners in ons land.
Jan Janssen werd als kopman van de Pelforth-ploeg grote kansen op de eindzege toegedicht, ondanks het feit dat hij een paar dagen voor de start bij een keuring te horen kreeg dat hij een ernstige hartkwaal had en verder fietsen zeer onverstandig zou zijn.
Die arts had nog nooit het hart van een topwielrenner onderzocht en die schrok zich te pletter van het paardenhart van Jan. De medische wetenschap had zich anno 1965 nog nauwelijks met topsport beziggehouden.
Ook Arie den Hartog, Cees Haast en de debuterende Peter Post werden in staat geacht een hoge klassering te bereiken. Arie was een ploeggenoot van Anquetil en had in het voorjaar Milaan-San Remo gewonnen. Vandaar.
Cees Haast kon klimmen en moest vanwege die eigenschap in staat zijn om Poulidor in de bergen te verslaan. Bovendien was zijn ploegleider de geniale Kees Pellenaars, de man die in de jaren vijftig Nederland als wielerland op de kaart had gezet.
En dan Peter Post. Die had als beroemd zesdaagsenrenner meermaals in de pers laten weten dat als hij naar de Tour zou gaan dat om te winnen zou zijn. Tegen het hooggebergte zag hij niet op. Hij wist niet hou gauw hij in de bezemwagen moest stappen toen de Aubisque beklommen moest worden.
Janssen was de enige die aan de verwachtingen voldeed met een negende plaats in het eindklassement. Poupou redde het niet, want er was plots een nieuwe ster aan het firmament verschenen.
Een pas 22-jarige Italiaan. Hij maakte deel uit van de Italiaanse Salvarini-ploeg met daarin mannen als Vittorio Adorni en Arnaldo Pambianco. Al in de derde etappe van Roubaix naar Rouen zegevierde deze Felice Gimondi en hij pakte de gele trui.
Ze wisten wel wie hij was, want een jaar eerder had hij de Tour de l’Avenir gewonnen. Door slim te koersen sprokkelde hij nog wat tijdwinst bij elkaar en in de bergen hield hij knap stand. Hij won ook nog de klimtijdrit in de buurt van Aix les Bains voor Poulidor en Pingeon. Zo won hij de Tour van 1965 en ook nog drie keer de Giro en een keer de Vuelta.
Gimondi won daarnaast zes klassiekers, was wereldkampioen en geldt als een aimabel mens. Na zijn carrière werd hij een gefortuneerd zakenman en hij is al jaren ambassadeur van het vermaarde fietsenmerk Bianchi.
Daar heeft hij bijna zijn hele carrière op gereden, behalve in het jaar van zijn grootste overwinning. De materiaalsponsor van Salvarini was namelijk het fietsenmerk Fiorenzo Magni.
Gimondi wordt nog regelmatig geïnterviewd en dan staat hij er altijd bij als het prototype van een gentleman. Een heer van stand, want hij woont net als Heer Bommel in een kasteel.
Niet in Rommeldam, maar in Bergamo, waar hij vandaag, hopelijk in goede gezondheid, zijn 74ste verjaardag viert.

29-09-2016