Federico BAHAMONTES

Geboortedatum: 8 juli 1928
Geboorteland: Spanje

Het was 1955 en ik was in die tijd een lastige puber. Het was schoolvakantie en dat was een zee van vrije tijd, die je niet altijd leuk kon besteden. mijn moeder was me in al die zomerweken dan ook liever kwijt dan rijk.
Ze had dan ook iets geregeld, want daar was mijn moeder goed in. Ik werd op de trein gezet met bestemming Hengelo. Ik werd daar van het station gehaald door een kennis van mijn moeder, die als Amsterdamse met een rasechte Hengeloër getrouwd was en die bracht mij naar een boerderij ergens tussen Hengelo en Enschede.
Daar werd ik afgezet en het was de bedoeling dat ik zes weken lang op die boerderij zou gaan helpen met melken, voederen, hooien en alle andere werkzaamheden die zo al gedaan moeten worden op een veeteeltbedrijf.
Dat vond ik best wel leuk en ik had overdag genoeg te doen om me niet te vervelen.Maar de avonden waren verschrikkelijk. De boerderij was eigendom van een oude weduwe die daar woonde met een zoon en een dochter, allebei in de dertig, schatte ik.
Het was er niet gezellig, want de onderlinge verhoudingen waren niet al te best. Aan tafel werd er geen woord gesproken en de spanning was soms om te snijden. Ik verlangde dan ook hevig nnaar huis.
Het enige dat me op de been hield was de krant. De Twentsche Courant of De Tubanter of zo iets lag elke morgen op tafel en als de drie bewoners die gelezen hadden, smokkelde ik hem mee naar mijn kamertje elders op het erf in een soort schuurtje.
Daar spelde ik alles wat er over de Tour geschreven werd en dat was voor zo’n provinciale krant best veel. De verslaggever ter plaatse had kennelijk een voorliefde voor het klimfenomeen Federico Bahamontes en diens prestaties werden in alle toonaarden bezongen.
De foto die erbij geplaatst werd, scheurde ik uit en die hing ik, geprikt door een daar aanwezige, spijker, boven het ouderwetse ledikant waarin ik moest slapen. Ik heb er in die vakantie elke avond uren naar liggen kijken, en beeldde me in dat mijn voornaam niet was afgeleid van Frederik, maar van Federico.
De adelaar van Toledo hield me in dat ellendige oord op de been. Ik las dat hij eenzaam dansend ver voor de rest naar de Pyreneeën- en Alpentoppen klom om bovengekomen af te stappen en dan op zijn gemak een ijsje te eten in afwachting van de rest.
Het ging hem puur om de bergtrui en dat vond ik wel mooi. Een ander laten winnen terwijl je van je zelf weet dat je de beste bent. Een beetje als Lord Lister uit die groezelige romannetjes uit de leesmap.
In 1959 won Federico toch nog de Tour en toen zat ik ook in het oosten van het land, in militaire dienst. En dat was ook al niet leuk.
In Toledo viert Federico Bahamontes vandaag zijn 88ste verjaardag. Ik hoop in goede gezondheid. Van alle nog in leven zijnde oud-Tourwinnaars zijn alleen Ferdi Kübler en Roger Walkowiak ouder.

08-07-2016