Fausto COPPI

Geboortedatum: 15 september 1919
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 02.01.1960

Ik hoor en lees het al jaren niet meer. De discussie wie de grootste renner aller tijden is. Eddy Merckx natuurlijk, roepen vooral de wielerliefhebbers die De Kannibaal nog met eigen ogen aan het werk hebben gezien.
Er viel daarnaast slechts één naam, hoewel er in het verleden toch kanjers op de fiets hebben gezeten, die je niet over het hoofd kunt zien. Thijs, Girardengo, Binda, Bartali, Koblet, enzovoort.
De naam Fausto Coppi was de enige die in de discussies tegenover die van Merckx werd gezet. Weliswaar was diens erelijst lang niet zo indrukwekkend als die van de Belg, maar daar was een goede reden voor.
In de carrière van Coppi had de Tweede Wereldoorlog een behoorlijke krater geslagen. De Italiaan was als soldaat krijgsgevangene gemaakt en had jaren niet kunnen fietsen.
Zijn enige wapenfeit tijdens die donkere jaren was het verbeteren van het werelduurrecord op de beroemde Vigorellibaan in Milaan. Dat stond al sinds 1937 op naam van de Fransman Maurice Archambaud. Coppi reed het met 31 meter meer uit de boeken.
In 1942 trapte Coppi in een uur tijd 45 kilometer en 871 meter onder zich door. Pas veertien jaar later werd het record verbeterd door Jacques Anquetil die er op dezelfde baan 288 meter meer uit perste.
Ondanks die verloren jaren is de erelijst van Coppi indrukwekkend. Hij won twee keer de Tour en vijf keer de Giro. Hij was twee keer wereldkampioen achtervolging, won tien klassiekers, waarbij vijf keer de Ronde van Lombardije en drie keer Milaan-San Remo. In 1953 werd hij wereldkampioen op de weg.
Dat was op een loodzwaar circuit in de buurt van Lugano en er heeft waarschijnlijk nooit een renner zo huisgehouden als Coppi daar in Zwitserland. Zelden is in de modiale titelstrijd het verschil met de nummer twee zo groot geweest.
De Belg Germain Derijcke, die die dag naar eigen zeggen superbenen had, werd tweede met zes minuten en 22 seconden achterstand. Wout Wagtmans kwam als beste Nederlander over de streep met een achterstand van bijna dertien minuten.
Coppi wordt nu nog hoofdzakelijk herinnerd vanwege zijn ingewikkelde liefdesleven. Zijn bazige vrouw Bruna ruilde hij in 1953 in voor De Witte Dame, de bijnaam van de doktersvrouw Giulia Locatelli, die hem - eenmaal getrouwd - ook alle hoeken van de kamer liet zien.
Zijn ontrouw heeft hem in het zeer katholieke Italië veel populariteit gekost en ook het overgrote deel van zijn vermogen. Dat was de reden waarom hij veel te lang is doorgegaan met fietsen.
Hij was geen schaduw meer van de grote campionissimo toen hij bij een koers in Opper Volta (het tegenwoordige Burkino Fasso) met malaria besmet raakte en door een verkeerde behandeling op 2 januari 1960 overleed.
Het leven van Fausto Coppi heeft alle ingrediënten voor een legende. Er is een film van gemaakt en ook nog een opera. Er zijn ook talloze boeken over hem geschreven. Hij zal dus niet gauw vergeten worden, maar helaas hebben in de beleving de bijzaken de hoofdzaken overschaduwd.
De persoon Coppi leeft voort als de flamboyante echtbreker, maar de superieure wielrenner is helaas vrijwel vergeten. Hij overleed op veertigjarige leeftijd en als dat niet was gebeurd, zou hij vandaag 97 jaar zijn geworden.

25-09-2016