Fabio SACCHI

Geboortedatum: 23 mei 1974
Geboorteland: Italië

De Milanees Fabio Sacchi was een goede renner die ik in mijn herinnering altijd verbind met de fameuze Saeco-ploeg. Daarin was Fabio een van de knechten, want kopmannen genoeg.
Astarloa, Celestino, Cunego, Di Luca en Simoni waren de helden en Sacchi had zelf geen ambities of moest die wegsteken voor bovengenoemde tenoren.
Toen hij overstapte naar Fassa Bortolo werd hij een gewaardeerde wagon in het treintje van Petacchi en hij volgde zijn meester later naar Team Milram.
Er staat één grote overwinning op zijn naam en dat is de zege in Milaan-Turijn van 2005. Dat zegt in Nederland niet zo veel, maar als je in gedachten dertien jaar teruggaat en je ziet de uitslag dan neem je je petje wel af voor Fabio.
Tweede Celestino, derde Tiralongo, vierde Sella, vijfde Di Luca en zesde Nibali. Dat waren toen wel namen, sterren in Italië die feller straalden dan die van Fabio Sacchi.
Verder won hij enkele etappes in rittenkoersen. Hij is eind 2008 gestopt met wielrennen en ik heb geen idee of hij in een of andere functie in de wielercultuur is blijven hangen.
Zoals de meeste renners van zijn lichting hangt ook aan Fabio Sacchi een penetrant dopingluchtje. In 2002 vonden rechercheurs van de Italiaanse politie bij een huiszoeking namelijk verboden producten in zijn woning.
Die werden in beslag genomen en Fabio werd door Saeco-ploegleider Claudio Corti direct geschorst in afwachting van de uitslag van het onderzoek. Het ging om enkele hormonale producten.
Die waren echter niet bedoeld om Fabio harder te laten fietsen, maar om de eisprong van mevrouw Sacchi de kracht van een splijtende demarrage te geven. Het echtpaar wilde graag kinderen en dat wilde alsmaar niet lukken.
Niet iets om in Italië van de daken te schreeuwen, want de mensen mochten eens denken dat het met het zakkie van Sacchi niet goed zou zitten.
Terwille van zijn beroep moest de coureur opbiechten dat de in beslag genomen medicamenten ovulatiebevorderende middelen waren, die de dokter op naam van mevrouw had voorgeschreven.
Het pleitte hem vrij, maar hij werd er in die macho-cultuur nog jaren door zijn collega’s aan herinnerd. Ze wilden allemaal wel even komen helpen om signora Sacchi zwanger te maken.
Ook de kopmannen, die hun knecht voor de verandering wel eens uit de wind wilden houden. Verder toont deze geschiedenisaan dat de dopinglijst nodig aan herziening toe is. Maar dat roepen we al jaren. In de woestijn.
Bij leven en welzijn wordt Fabio Sacchi vandaag 44 jaar.

23-05-2018