Fabio CASARTELLI

Geboortedatum: 11 augustus 1970
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 18.07.1995

Tijdens de Tour de France van 1995 vond Fabio Casartelli de dood na een zware valpartij in de afdaling van de Portet d’Aspet. Ik weet nog precies waar ik was toen ik het vreselijke nieuws hoorde.
Wie was Fabio Casartelli? De Olympische kampioen van Barcelona 1992. Hij versloeg daar Erik Dekker in de sprint. En verder? In zijn derde jaar als prof was hij nog overwinningsloos. Hij was een belofte, maar het was er nog niet uitgekomen.
Zou het er ooit uitgekomen zijn? Waarschijnlijk niet. Echte grote renners laten zich direct zien, ook al hebben ze nog niet de macht en de ervaring van de vedette.
Bovendien was Fabio na twee seizoenen bij een Italiaanse ploeg in het kamp van Lance Armstrong terechtgekomen. Dat was nog niet de Lance van later, maar toch al wel een mannetje.
Als Casartelli in het gevolg van de Texaan was gebleven dan was hij een goedbetaalde knecht geworden met hooguit een paar overwinningen op zijn palmares. En dan was hij nu al vergeten.
Maar op het moment dat hij het leven liet, werd hij onsterflijk. Een merkwaardige paradox die alleen verklaard kan worden omdat hij de tragiek symboliseert, waar alle renners diep in hun hart bang voor zijn.
De dood en de gedachte eraan zal iedere renner direct verdringen. Wielrennen is een gevaarlijke sport en zelfs in het simpelste criterium loert Magere Hein op mogelijke slachtoffers.
De Tour de France is helemaal een gevaarlijk spel als je het gedrang in massaspurts en de snelheden waarmee renners op een draagvlak van anderhalve centimeter rubber van bergen afsuizen, in aanmerking neemt.
Wie er naar kijkt, krijgt telkens weer diep respect voor het vakmanschap van de coureurs. Anderzijds is er de verbazing dat er niet vaker ongelukken met dodelijke afloop zijn voorgekomen.
Maar de teller in ruim een eeuw Tour de France staat maar op vier. Dat zijn er vier teveel, zult u zeggen, maar het hadden er veel meer kunnen zijn als je dit aantal afzet tegen de hoeveelheid risico’s die elke etappe genomen worden.
Er staat een monument voor Fabio Casartelli op de Portet d’Aspet. Iedere keer als de Tour er langs komt is er weer een korte plechtigheid. Voor Fabio, een wielrenner in wording die op een dinsdag in juli een legende werd. Fabio Casartelli overleed op 18 juli 1995. Vijfentwintig jaar en vierentwintig dagen oud.

11-08-2017