Fabio BALDATO

Geboortedatum: 13 juni 1968
Geboorteland: Italië

Iedere keer als hij in beeld verscheen, repte Mart Smeets in het begin van deze eeuw van de oude krijger. Naar rennersbegrippen was Fabio in die periode inderdaad oud. Stokoud zelfs.
We moesten terug naar de dagen van Joop Zoetemelk om een 39-jarige nog aan het front te zijn strijden. Ondanks de helmen en zonnebrillen had ik nooit moeite om Baldato te herkennen.
Met dat aparte profiel en een neus als de snavel van een roofvogel haalde je hem er meestal zo uit. Om het nog wat extra herkenning te geven tooide hij zich graag met een baardje. Nu regel, toen een uitzondering.
Ik geef toe het zijn uiterlijkheden en Fabio Baldato heeft genoeg gepresteerd om niet alleen daarom op te vallen. Toch staan er buiten overwinningen in de Henninger Turm en de Ster van Bessèges geen grote overwinningen op zijn erelijst.
Wel heel veel etappezeges in de Tour, de Giro, de Vuelta, Parijs-Nice, de Driedaagse van de Panne, de Catalaanse Week en de rondes van Nederland, Oostenrijk, de Middellandse Zee, Valencia, Luxemburg, Romandië, Denemarken, Polen en nog veel meer.
Fabio was rap, maar ook weer niet zo rap dat hij de overwinningen aaneenreeg. Dat bewijzen zijn vele podiumplaatsen, in kleine koersen, maar ook in grote. Zo was hij tweede in Milaan-San Remo, in Parijs-Roubaix en twee keer in de Ronde van Vlaanderen.
Derde plaatsen behaalde hij in Gent-Wevelgen en Parijs-Brussel dus je kunt hem indelen bij de klassiekerspecialisten. En bij de rittenkapers, Zoals boven al aangegeven was hij etappewinnaar in alle drie de grote ronden. Vier keer in de Giro, twee keer in de Tour en eveneens twee keer in de Vuelta.
Hij stond 25 keer aan de start van een grote ronde, maar haalde slechts twaalf keer de finish. Van het klassement moest Fabio het niet hebben. Hij stopte in 2008 op veertigjarige leeftijd.
Noodgedwongen, want een val in de Eneco Tour leverde hem een sleutelbeenbreuk op en dat vond de renner uit Lonigo in de provincie Vicenza een goede reden om er een punt achter te zetten. Met een fraaie erelijst met daarop 48 overwinningen als beroepsrenner.
Twee jaar later zagen we hem terug als ploegleider bij de Amerikaanse ploeg BMC. Fabio Baldato viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

13-06-2018