Fabian WEGMANN

Geboortedatum: 20 juni 1980
Geboorteland: Duitsland

Fabian Wegmann is een georganiseerd mens. Zijn leven is als een aangeharkte bloementuin. Dat merkte ik jaren geleden al toen ik zijn site bezocht op zoek naar informatie. De meeste sites van wielrenners zijn slecht onderhouden, maar die van Fabian was volstrekt up to date.
Onder het kopje 'biografie' staat bij de meeste renners niet meer dan een beknopte CV met lengte en gewicht en hun voorkeur voor pannenkoeken of Wiener schnitzels. De oud-renner uit het Duitse Münster ging aanzienlijk dieper op zijn persoonlijke materie in.
Ik trof dertien uitgebreide verhalen aan over gebeurtenissen in het peloton, die hij het vermelden waard had gevonden. Met een Deutsche Gründlichkeit die wat overdreven aandeed, want het ging nergens over.
Wel leuk geschreven en met gevoel voor detail, zodat ik vermoed dat hij zijn toekomst na het wielrennen wel eens in de wielerjournalistiek zou kunnen zoeken.
Bij zijn afscheid in december vorig jaar beloofde hij namelijk op de een of andere manier in de wielersport actief te willen blijven.
Wegmann werd in zijn carrière, die vijftien jaar duurde, drie keer Duits kampioen, hij won een keer het bergklassement in de Giro van 2004 en stond zeven keer op de deelnemerslijst van de Tour de France.
Op zijn site vond ik zijn herinnering aan zijn zege in de Eschborn-Frankfurt-City-Loop. Dat klinkt als een halve marathon, maar het is wel degelijk een wielerwedstrijd. Een klassieker zelfs.
Als Duitser droomde Fabian jaren van een overwinning in Rund um den Henninger Turm, de belangrijkste wielerkoers in zijn vaderland, maar dat is hem niet gelukt. Voor een snelle koers als de Cyclassics Hamburg was hij niet het type renner.
Waar hij op zijn toenmalige site ook uitgebreid bij stil stond is de zware val die hij in de Dauphiné van 2009 maakte en de lange revalidatie die volgde. Interessant, want niet veel renners geven daar gedetailleerd informatie over.
Fabian reed zeven jaar voor de Duitse ploeg Gerolsteiner, vervolgens voor Milram, ook een Duitse ploeg en daarna bij Leopard-Trek, de Luxemburgse ploeg met de broertjes Schleck en zijn naamgenoot Cancellara.
In 2012 tekende hij bij de Amerikaanse formatie Garmin-Sharp, waar hij drie jaar bleef. De laatste twee jaar van zijn profloopbaan reed hij voor ProContinentale ploegen. Fabian Wegmann viert vandaag zijn 37ste verjaardag.

20-06-2017