Ezequiel MOSQUERA MIQUEZ

Geboortedatum: 19 november 1975
Geboorteland: Spanje

Nadat hij enkele jaren onopvallend bij enkele Portugese ploegen in de continentalklasse had gereden werd de Spaanse klimmer Ezequiel Mosquera in 2007 door de ProTour ploeg Kelme gecontracteerd.
Hij was toen al 31 jaar maar voor het grote wielerpubliek een grote onbekende. Hij debuteerde datzelfde jaar in de Ronde van Spanje en werd gelijk vijfde in de eindstand. In de drie jaar die volgden eindigde hij in de Vuelta achtereenvolgens als vierde, vijfde en tweede.
Die tweede plaats in 2010 staat niet meer op zijn erelijst, want hij werd kort daarna betrapt op het gebruik van hes, een markeringsmiddel voor epo. Hij ontkende en liet weten kort voor dit naar buiten kwam bij de Nederlandse ploeg Vacansoleil te hebben getekend.
De pers viel gelijk over teammanager Daan Luijkx heen, die ook al een zeperd had gehad met de Italiaan Riccardo Riccò. Maar Mosquera was een ander geval, vertelde de Brabander me toen ik hem voor het derde deel van ‘Als je de Tour niet hebt gereden’ daarnaar vroeg.
“We hadden hem gecontracteerd om onze mogelijkheden voor het verkrijgen van een ProTour licentie te vergroten. Hes is een bloedverdunnend middel dat kan worden gebruikt om de hematocrietwaarde van het bloed terug te brengen. Het zit echter in tal van onschuldige producten, dus is het niet gezegd dat het maskeren van epogebruik de opzet was.”
Mosquera werd niet geschorst, maar er werd wel nader onderzoek aangekondigd. Op 1 januari 2011, de datum waarop het contract met Vacansoleil-DCM in zou gaan, was het onderzoek nog gaande.
Luijkx besloot de Spanjaard niet in wedstrijden op te stellen zo lang het onderzoek aan de gang was en Mosquera reageerde daar op met de mededeling daar alle begrip voor te hebben en ook geen salaris te verlangen.
Toen het maar bleef duren, besloot de 35-jarige coureur later dat jaar maar met wielrennen te stoppen. Hij heeft dus geen meter voor Vacansoleil-DCM gereden. Ten onrechte bleek later, want hij werd kort daarna van alle beschuldigingen vrijgesproken.
Hoewel hij in de pers vele malen is beschuldigd, berecht, veroordeeld en gekruisigd was er geen krant zo flink om excuses aan te bieden, dan wel rectificaties te plaatsen.
Door het wegvallen van Mosquera kwam de ProTour-licentie van Vacansoleil-DCM overigens niet in gevaar. Ook zonder de punten van de Spanjaard kon aan de voorwaarden van de UCI worden voldaan.
Ezequiel Mosquera viert vandaag zijn 42ste verjaardag. Of hij met plezier op zijn wielertijd terugkijkt is de vraag. In de uitslag van de Vuelta van 2010 is hij niet gerehabiliteerd, want die tweede plaats is hij voorgoed kwijt.

19-11-2017