Etienne DE WILDE

Geboortedatum: 25 maart 1958
Geboorteland: België

Deze coureur uit het Oost-Vlaamse Wetteren was maar liefst 21 jaar beroepsrenner. En een hele goede ook, want hij nam in 2001 geen afscheid omdat er geen succes meer in zat, maar omdat je eens moet stoppen.
Hij had best nog door kunnen gaan in de specialiteit die hij op oudere leeftijd was gaan beoefenen, de zesdaagse en het ploegkoersen.
Het begon allemaal in de amateurrangen. Daar was de witblonde coureur, vandaar zijn bijnaam De Blonde Pijl, een toppertje die als rappe aankomer ontzettend veel gewonnen heeft.
Als prof won hij op de weg onder andere het kampioenschap van zijn land, de Omloop Het Volk, de Ster van Bessèges, Dwars door België, Nokere en het Kampioenschap van Vlaanderen.
Hij startte vijf keer in de Tour de France en een keer in de Vuelta. In het rondewerk was hij geen hoogvlieger, maar hij won in de Tour wel twee ritten en in de Vuelta één.
Maar het meest succesvol was hij toch in het zesdaagsenwerk, zeker toen hij zich daar in de herfst van zijn carrière geheel op toelegde.
Hij won er 38, een respectabel aantal. Vaak met wisselende partners, zoals Danny Clark, Stan Tourné, Eric Vanderaerden, Rudy Dhaenens, Jens Veggerby, Andreas Kappes, Tony Doyle, Olaf Ludwig, Silvio Martinello, Erik Zabel, Charly Mottet en Matthew Gilmore.
De meeste won hij met de Duitser Kappes en dat was een heel sterk duo. Met Gilmore werd hij ook nog eens wereldkampioen ploegkoers. Dat was in 1998, vijf jaar nadat hij individueel wereldkampioen puntenkoers was.
En dan staan er nog hele reeksen criteriums en kermiskoersen op zijn palmares. Toen hij in 2001 stopte had hij op de piste nog geen opvolger.
Die kwam er wel in de persoon van Iljo Keisse, net als Tienne eentje die in ’t Kuipke van Gent en andere Europese winterbanen het publiek op de banken krijgt.
Helaas is het aantal zesdaagsen sterk teruggelopen, zodat Iljo zijn heil op de weg heeft moeten zoeken om nog een goede boterham in de wielrennerij te kunnen verdienen.
Zo gaat Keisse in zijn carrière de omgekeerde weg die zijn voorganger, de vandaag 58 jaar wordende Etienne De Wilde is gegaan.

25-03-2016