Erwin VERVECKEN

Geboortedatum: 23 maart 1972
Geboorteland: België

Het veldrijden is sinds de dagen van Eric De Vlaeminck, Huub Harings en hun tijdgenoten enorm geëvolueerd. Terwijl de zevenvoudige wereldkampioen uit de jaren zestig er nog van alles bij moest doen om financieel rond te komen, kunnen de specialisten van nu ruimschoots van hun sport leven.
Dat was ook al zo in de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw met Erwin Vervecken, de drievoudige wereldkampioen. Die kon zich toen al beperken tot het veldritseizoen. Dat begint overigens al in mei als de cyclocrossers aan hun voorbereiding beginnen met wegkoersen.
De uit Herentals afkomstige Vervecken was voor honderd procent veldrijder en een van de besten van de wereld. Zijn palmares laat daar geen enkele twijfel over bestaan. Ga maar na. Hij was drie kampioen van België, hij won vijf keer de wereldbeker en was zes maal winnaar van het Super Prestige klassement.
En zoals hierboven al aangegeven drie keer wereldkampioen. In een periode dat een andere Belg, Sven Nys, vrijwel onklopbaar was. Nys greep echter nog wel eens naast de hoofdprijzen, omdat Vervecken de gave had om op het juiste moment te pieken.
Vervecken werd in 2001 voor de eerste keer wereldkampioen, maar dat was toen niet voldoende om hem mentaal te veranderen. Hij was een wat timide persoonlijkheid en dus kwetsbaar. Door zijn tweede wereldtitel in 2006 is hij veranderd toen zijn zelfvertrouwen was uitgebot.
Hij wist ineens waartoe hij staat was en liet zelfbewust tegenover journalisten weten dat Nys weliswaar een klasse apart was, maar hij mentaal de betere. Zijn derde wereldtitel getuigde daarvan.
Alle drie de Belgische favorieten, Bart Wellens, Sven Nys en Erwin Vervecken werden het slachtoffer van tegenslag, maar Vervecken kwam er het beste uit. Hij ging onverdroten door, terwijl de andere twee zich ernstig van de wijs lieten brengen door een foute manoeuvre van een motard met een cameraman van de VRT.
Ze kwamen ten val en Vervecken kwam alleen op kop. Maar Vervecken viel eveneens en later nog eens. Maar hij ging gewoon door en werd wereldkampioen, terwijl Nys zich afvroeg waarom de pechduivel nou juist hem moest hebben en Wellens zelfs naar de rechter stapt om van de VRT schadevergoeding te eisen.
Daarom was Erwin Vervecken de terechte winnaar, hoewel ik het Nys na een superseizoen ook wel gegund had. Hij had alleen niet zo moeten piepen en slachtofferig doen.
Erwin Vervecken studeerde bedrijfskunde en viert vandaag als het goed is met Liesbeth zijn vrouw en hun drie kinderen zijn 46ste verjaardag.

23-03-2018