Ernest STERCKX

Geboortedatum: 1 december 1922
Geboorteland: België
Overleden op: † 03.02.1975

Bert Oosterbosch stond er om bekend dat hij moeilijk van huis kon en het vooruitzicht drie weken naar de Tour de France te moeten was hem een gruwel.
Dat had hij gemeen met Ernest ‘Nestje’ Sterckx, in de jaren veertig en vijftig een van de beste Belgische coureurs. Hij was een groot talent met een vlijmscherpe eindsprint in de benen, maar miste de ambitie om altijd en overal te willen winnen.
Twee keer weigerde hij mee te gaan naar de Tour de France, maar dicht bij huis heeft hij veel gewonnen. Tal van Vlaamse semi-klassiekers en kermiskoersen, maar ook Gent-Wevelgem, Parijs-Brussel, de Waalse Pijl, de Omloop Het Volk en ook een keer de Ronde van België.
Hij was drie keer op rij Koning der Kermiskoersen. Dat waren zijn wedstrijden, waarbij hij meestal ’s avonds weer thuis was.
Theo Middelkamp was in de kermiskoersen vaak een van zijn grootste concurrenten en bij het wereldkampioenschap van 1947 stonden ze ook tegenover elkaar.
Sterckx en Middelkamp zaten samen in de kopgroep en in de laatste ronde reed de Nederlander lek. In die tijd reden er nog geen auto’s met reservefietsen achter de renners aan om ze bij pech razendsnel te depanneren.
Er waren langs het parcours wel materiaalposten ingericht, maar als je lek reed op een ander deel van het parcours was je natuurlijk gezien. Dat overkwam Middelkamp.
Ver verwijderd van de Nederlandse materiaalpost was goede raad duur. Gelukkig was de post van de Belgen vlakbij en Middelkamp dropte er zijn nutteloos geworden fiets, griste de velo van Nestje uit de vingers van de verbouwereerde mekanieker en sloot direct weer bij de kopgroep aan.
Hij werd daar in Reims de eerste Nederlandse wereldkampioen op de fiets van die andere kermiskoerser. Die zal dat niet leuk hebben gevonden, maar van Reims naar Westerloo was te doen en de teleurgestelde Belg sliep die avond gelukkig wel weer in zijn eigen bedje.

03-02-2017