Ernest KAUFMANN

Geboortedatum: 9 juni 1895
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 20.12.1943

Ernst Kaufmann overleed vandaag precies 73 jaar geleden, maar iedereen die het boek Temidden der kampioenen van Joris van den Bergh heeft gelezen weet wie hij was.
Zoals de trouwe bezoekers van de slogblog weten heb ik dat boek meerdere malen gelezen. De meeste keren in mijn jeugd. Ik pak het nog wel eens uit de kast om er een stukje in te lezen.
Het boek heeft één duidelijke held en dat is natuurlijk Pieter Daniel Moeskops (1893-1964) en dus een hele reeks anti-helden, omdat ze op enig moment door de Haagse reus zijn verslagen, verpletterd en vernederd.
Voor al die verslagenen had Moeskops wel enige waardering, maar voor de Zwitser Ernst Kaufmann heeft hij in het hele boek geen goed woord over.
Omdat het mensen eigen is om voor de underdog te kiezen, voelde ik bij iedere herlezing meer sympathie voor de Zwitser. Die had het ook niet makkelijk tegen die Nederlandse gigant die na iedere pagina groter leek te worden.
Dat terwijl Kaufmann in de ogen van Big Pete niets kon, alleen maar erg hard rijden van kop af en dan nog alleen op een grote baan. Een simpel en eenvoudig te kloppen tegenstander, die altijd lachte.
Of hij nou gewonnen of verloren had, Kaufmann lachte. Het is duidelijk: Moeskops mocht de Zwitser gewoon niet en alles aan de man irriteerde hem. Toch was Kaufmann niet zo’n slechte renner, gezien zijn resultaten.
In zeven jaar tijd werd hij op het WK sprint voor profs één keer eerste, twee keer tweede en drie keer derde. In een tijd dat er mondiaal zo’n stuk of zestig topsprinters rondreden, lijkt me dat een geweldige prestatie.
Moeskops heeft ze waarschijnlijk allemaal wel eens verslagen, maar ook diverse nederlagen geleden. Ook door toedoen van Ernst Kaufmann uit Bellikon.
Gezien de resultaten was Moeskops in die tijd een soort Merckx avant la lettre en Kaufmann minimaal een Zoetemelk, De Vlaeminck of een Ocaña. Zonder de tegenstand van die drie had Merckx nooit zo groot kunnen worden.
De kracht van de tegenstanders bepaalt natuurlijk de grootheid van een kampioen. ‘Is ’t te waor of te nie?’ zou Kees Pellenaars gezegd hebben.
Ernst Kaufmann overleed op 20 december 1943 op 48-jarige leeftijd.

20-12-2016