Erik ZABEL

Geboortedatum: 7 juli 1970
Geboorteland: Duitsland

Zonder een echte supporter van Erik Zabel te zijn geweest, ben ik in het algemeen een liefhebber van renners die de wielersport gaan beoefenen om er echt carrière te maken en bereid zijn daar ook alles voor te doen. Als het moet over lijken.
Renners die er altijd staan ook in onbeduidende koersen. Het publiek is gekomen, dus moet het publiek genieten. Sean Kelly was zo’n type en Tom Simpson niet minder. Jan Janssen ook en Peter Post heeft het uitgevonden.
De Duitser Erik Zabel, die vandaag zijn 46ste verjaardag viert, was er ook zo eentje. Een fantastische coureur die in de eerste plaats sprinter was, maar die er ook nog bij was als de koers wat zwaarder werd.
Het maakte hem niet uit of hij de Tour moest rijden, een klassieker, dan wel een criterium of een zesdaagse. Hij gaf altijd het volle pond, in de koude snijdende wind in de Omloop Het Volk tot in de dwarrelende bladeren van Lombardije.
Dan even op adem komen en hup het zesdaagsecircuit in. Samen met zijn maatje Rolf Aldag, naast wie hij op 24 mei 2007 zo triest zat te kijken toen het duo bij een persconferentie een minder fris verleden opbiechtte. Het was maar één keertje gebeurd.
Of Zabel daar nou de volle waarheid sprak of het misschien iets mooier maakte dan het was, kan me eigenlijk geen reet schelen. Hij was in mijn ogen een geweldige coureur, met een groot hart voor de wielersport.
Jarenlang was hij de vaandeldrager van het Duitse cyclisme, bij wie Jan Ullrich niet in de schaduw kon staan. Het heeft hem geen windeieren gelegd, maar daar heeft hij dan ook hard voor gebuffeld.
En als hij weer eens Milaan-San Remo had gewonnen, of in Parijs-Tours had gezegevierd, of kampioen van zijn land was geworden, of de groene trui had gepakt, de zesdaagse van Dortmund in zijn voordeel had beslist, altijd was daar die stralende lach van de sportman die dolgelukkig was met weer een triomf.
Met dat mooie zwarte stekeltjeskapsel dat leek op de kepi van een Spaanse Guardia Civil soldaat, was hij zeer gezien bij zijn collega’s. Voor hen was hij een modelcoureur en dat men hem in zijn vaderland van allerlei dingen heeft uitgesloten was uitermate hypocriet.
Ik herinner me een Tour uit de jaren negentig waar hij op een rustdag een interview gaf aan Studio Sport. Hij had bezoek van zijn vrouw met ‘die Kleine’. Er zat een klein mannetje op zijn schoot en die is nu ook coureur.
Rick Zabel, een 23-jarige beroepsrenner die onder contract staat bij BMC, is in de voetsporen van zijn vader getreden. Of hij de benen en het karakter heeft om met de last van die naam om te gaan, zal moeten blijken. Wat hij ook zal bereiken, vader Erik zal ongetwijfeld onvoorwaardelijk achter hem staan.

07-07-2016