Eric VANDERAERDEN

Geboortedatum: 11 februari 1962
Geboorteland: België

Een ploeggenoot van Eric Vanderaerden in de Panasonic-ploeg, waar de Belg zes jaar onder contract stond, zei eens tegen me dat hij zelden iemand heeft ontmoet die zo creatief was in het verzinnen van rottigheid als Vanderaerden.
Hij ging daar steeds verder in, omdat het aanvankelijk wel goed viel in de ploeg. Maar op het laatst ging het ten koste van zijn beroepsernst en dan krijg je met Post te doen, want die pikt dat van niemand.
Door dat gedrag kwam er na zes jaar een breuk met Post en ik denk weleens dat Vanderaerden bewust op een breuk heeft aangestuurd omdat hij het wel gezien had bij de Amstelveense ploegbaas.
Hij kon gezien zijn prestaties bij iedere ploeg tekenen en hij koos voor de Buckler-ploeg van Jan Raas. Bij die ploeg werd hij weer helemaal zichzelf en behaalde hij nog vele mooie overwinningen.
Hij was vooral een eendagsrenner, die met zijn eindschot in het rondewerk vooral uit was op ritoverwinningen en het puntenklassement. Zo won hij de groene trui in de Ronde van Frankrijk, maar ook klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Hij was een begenadigd en veelzijdig coureur die ook veel op de baan heeft gereden. Hij kon het allemaal en hij ging op een speelse en kwajongensachtige wijze door het wielerleven. Hij was best serieus en niet te beroerd om hard te trainen.
Hij liet meestentijds van februari tot en met oktober de pedalen spreken, maar er moest wel iets te lachen zijn. En als het een het ander uitsluit, dan worden types als Vanderaerden ongeduldig en sikkeneurig.
Dat leidde dan weer tot de excessen die ook bij hem hoorden. Hij was misschien geen renner voor het straffe Nederlandse regime dat in de ploegen van Post en Raas heerste. Dus ook bij Raas lokte hij met onaanvaardbaar gedrag zijn ontslag uit.
Dat hij daarbij twee jonge Nederlandse talenten in het ontslag meesleepte, interesseerde hem niets. Hij verdween naar Italië, maar dat was ook niets voor hem. De grote successen die hij bij de ploegen van Post en Raas had behaald, bleven uit.
Hij stopte aan het eind van 1995 en liet een palmares na met daarop vier klassiekers, het puntenklassement en vijf ritzeges in de Tour, drie in de Vuelta en nog veel meer.
Ik heb eigenlijk geen idee wat hij nu doet, omdat ik zijn naam sinds jaren niet meer als ploegleider tegenkom in de Seizoensgids van Wielerrevue. Het kan natuurlijk zijn dat ik niet goed heb gezocht.
Eric Vanderaerden viert vandaag alweer zijn 56ste verjaardag.

11-02-2018