Eric LEMAN

Geboortedatum: 17 juli 1946
Geboorteland: België

In de wielersport heb je allrounder, maar ook specialisten als sprinters, klimmers, dalers en tijdrijders. Er zijn ook renners die zich zodanig op een bepaalde koers kunnen focussen dat het hun wedstrijd wordt.
Eric Leman, de man die vandaag zeventig jaar wordt, is er een voorbeeld van. Eric won als renner namelijk drie keer Vlaanderens Mooiste. En dan sta je in dat land wat aanzien betreft nog boven de koning en zijn hele regering.
Dat deed hij in een tijd toen het peloton sidderde onder het schrikbewind van d'n Eddy, de man die totaal 32 klassiekers won, maar de allerbelangrijkste maar twee keer. Er zijn behalve Leman maar vijf coureurs die De Hoogmis van Vlaanderen drie maal wonnen.
Dat zijn Achiel Buysse, Fiorenzo Magni (drie keer op rij zelfs), Johan Museeuw, Tom Boonen, Fabian Cancellara en dus ook Eric Leman. Hij won de Ronde voor het eerst in 1970, twee jaar later nog eens (video) en de derde en laatste keer in 1973.
In 1970 was hij als redelijk broekie vooruit met twee kanonnen als Merckx en Godefroot en niemand gaf hem een schijn van kans. Zeker niet toen zijn twee vluchtgenoten een combientje telegrafeerden waarvoor ze niet eens hun mond hoefden open te doen.
Even om en om demarreren en dan zou het wel gepiept zijn met dat coureurke uit Ledegem. Maar dat coureurke haalde onvermoeibaar de grote mannen terug of het niks was en bouwde daar een moraal mee op van onoverwinnelijkheid.
Nadat de twee vedetten hadden ingezien dat hun tactiek niet werkte, lieten ze het op de sprint aankomen, zeker nadat ze hadden gezien dat dat kleine menneke keikapot zat.
Leman was snel, maar Godefroot was razendsnel en dus offerde Merckx zich op door de sprint te gaan meneren. Hij gaf vroeg af en toen zat Leman met zijn snufferd in de wind met Godefroot aan het wiel.
Het leek een appeltje/eitje, maar Leman gaf geen krimp, weerstond de aanval en stond even later zo fris als een hoentje de pers te woord. Hij verklapte daar vol voldoening dat hij die twee grote meneren met zijn zogenaamde kapot zitten om de tuin had geleid.
Hoewel Eric Leman nog vele etappes won in allerlei rondritten, waaronder vijf etappezeges in de Tour de France, en hij ook nog koersen won als Kuurne-Brussel-Kuurne en Dwars door België, is zijn naam voor eeuwig verbonden aan de schepping van Karel Van Wijnendaele.
Na zijn carrière liet hij zich een mooi huis bouwen en dat gaf hij uiteraard de naam van de koers die hem beroemd maakte. Hij werd na zijn carrière eigenaar van een groothandel in schoonmaakmiddelen, want in zijn tijd kon je als wielrenner nog niet financieel onafhankelijk worden.
Als hij klanten bezocht of ontving verzuimde hij nooit zijn visitekaartje af te geven met onder zijn naam de vermelding: '3 keer winnaar Ronde van Vlaanderen'. Met die referentie zat de order dan meestal snel in de tas.
“Een beter visitekaartje kunt ge in Vlaanderen niet op zak hebben, zunne”, zegt hij voldaan als iemand er een opmerking over maakt.

17-07-2016