Eric HEIDEN

Geboortedatum: 14 juni 1958
Geboorteland: Verenigde Staten

Ook al wint Sven Kramer nog tien wereldtitels en een handvol Olympisch eremetaal, voor mij is hij, met alle respect voor deze grote Friese atleet, op de gladde ijzers toch niet de grootste aller tijden.
Dat is in mijn opvattig namelijk Eric Heiden, voor mij de grootste langebaanschaatser die er ooit is geweest. De Amerikaan was drie keer wereldkampioen allround en vier keer wereldkampioen sprint.
Zijn superprestatie waarmee hij eeuwige roem vergaarde is echter het winnen van vijf gouden medailles op de Winterspelen van Lake Placid in 1980. Dat zal niemand hem nadoen.
Hij won toen op de 500, de 1000, de 1500, de 5000 en de 10000 meter goud en al die afstanden legde hij af in een Olympische recordtijd. Die records zijn inmiddels allemaal verbeterd, maar de totaalprestatie is nooit geëvenaard. (zie video)
Heiden was de verpersoonlijking van de Amerikaanse sportman en hij maakte de indruk dat het hem allemaal geen moeite kostte. Met baseballpet en een Hamburger banjerde hij tussen de Europese tradities door en doorbrak op veel punten het conservatieve denken.
In de wielersport deed Greg LeMond enkele jaren later eigenlijk hetzelfde. Alle bijgeloof naar de prullenmand verwijzend won hij drie keer de Tour de France en werd hij twee wereldkampioen. Bijna spelenderwijs.
Blijft de vraag: wat doet Heiden op zijn verjaardag op een wielerblog? Welnu op dezelfde speelse wijze als waarmee hij was gaan schaatsen, werd hij in 1981 van de ene dag op de andere wielrenner.
Dat leek hem ook wel leuk. En laten we eerlijk zijn, wat had hij als 24-jarige als langebaanschaatser nog te bewijzen? Hij had alles gewonnen en de motivatie werd minder. Er waren geen uitdagingen meer.
Het wielrennen werd niet wat hij er zich (misschien?) van had voorgesteld. Hij kreeg een contract bij de Amerikaanse 7-Eleven-ploeg en werd in 1985 kampioen van de Verenigde Staten op de weg.
In 1986 stond hij aan de start van de Tour de France. Het was het eerste grote jaar van LeMond, maar Heiden kon zich niet aan hem optrekken. Hij reed die ronde ook niet uit. De achttiende rit met daarin de Galibier, de Télégraphe en Alpe d’Huez was het te gortig.
Ik denk dat hij toen al volop bezig was met zijn studie medicijnen. Hij is afgestudeerd orthopeed en na zijn afstuderen dook hij als ploegarts nog regelmatig op in de Tour. Ook de Amerikaanse schaatsselectie maakte gebruik van zijn diensten.
Eric Heiden was als sportman van het kaliber Eddy Merckx, Johan Cruijff en Mohammed Ali. Buitencategorie, zeg maar. Hij wordt vandaag 58 jaar.

14-06-2016