Emma JOHANSSON

Geboortedatum: 23 september 1983
Geboorteland: Zweden

Ze mag gezien worden deze in het Zweedse Solleftae geboren wielrenster. Niet alleen uiterlijk, maar ook op de fiets, want ze behoort tot de pakweg tien sterkste vrouwen van het internationale wielerpeloton.

Een echte sportvrouw want ze werd vrijwel geboren op de langlaufski’s. Op dertienjarige leeftijd ontdekte ze het mountainbiken en dat deed ze fanatiek.

Toen ze de keus moest maken voor een vervolgopleiding deed ze er alles aan om op een wielerschool te komen. Dat lukte en vanaf de dag dat ze daar haar intrede deed is ze onafscheidelijk van haar racefiets.

Na haar school te hebben afgemaakt toog ze met haar fiets naar Spanje om daar te ontdekken dat ze niet de juiste keus had gemaakt. Ze verhuisde naar België en kwam er bij Topsport Vlaanderen terecht.

Daar kreeg ze voor het eerst professionele begeleiding en ze ging met sprongen vooruit. Bij het WK in Stuttgart behaalde ze een zesde plaats in de wegwedstrijd.

Ze had het platform bereikt voor haar sprong naar de top. Daar kwam ze in 2008 terecht toen ze als lid van het AA Cycling Team definitief doorbrak met een vierde plaats bij het WK en een zilveren medaille bij de Olympische Spelen van Peking.

Omdat AA Drink besloot verder te gaan met een gespecialiseerd team voor het baanwielrennen en het veldrijden en manager Michael Zijlaard een nieuwe ploeg begon met uitsluitend Nederlandse rensters, moest Emma een andere ploeg zoeken.

Met haar ploegleidster de Belgische Heidi Van De Vijver vond ze onderdak bij het Nederlandse Red Sun Cycling Team, waar ze een van de toppers werd. Ze is daarna nog twee keer van ploeg veranderd en rijdt nu voor de Britse ploeg Wiggle High5.

Die ploeg is ooit begonnen op initiatief van Bradley Wiggins, maar dat weet ik niet zeker. Wel weet ik dat Mark Vestby daar ploegleider is en dat is de echtgenoot van Emma, de vrouw met een gigantische erelijst.

Ze was zes keer kampioen van Zweden op de weg en acht keer in het tijdrijden. Regenboogtruien heeft ze niet in haar kast hangen, maar wel stond ze drie keer op het podium.

Na haar zilveren medaille in Peking behaalde ze vorig jaar nogmaals zilver in Rio de Janeiro. Ze deelde daar het podium met de dames Van der Breggen en Longho Borghini.

Daarnaast won ze talloze eendags- en etappekoersen. Ieder jaar weer. Dit jaar is haar erelijst nog leeg. Ze staat wel vermeld in de line up van haar ploeg, maar in de uitslagen komt ze niet voor.

Dat kan twee dingen betekenen. Óf ze is geblesseerd óf ze is zwanger. Who knows? In ieder geval viert ze vandaag haar 34ste verjaardag.

23-09-2017