Emile GOSSELIN

Geboortedatum: 17 november 1921
Geboorteland: België
Overleden op: † 13.03.1982

Naar de naam Emile heeft hij niet vaak geluisterd, want iedereen noemde hem Milou, de naam waarbij hij opkeek als die werd geroepen. Hij was een Waal, maar hij werd in Leuven geboren.
Hij was een sprinter die in die discipline zeven keer kampioen van België was. Het hadden meer keren kunnen zijn, maar in zijn eerste jaren als prof was Jef ‘Poeske’ Scherens nog actief en dat was misschien wel de beste sprinter die de wereld gekend heeft.
Toen Poeske in 1951 zijn loopbaan beëindigde nam Milou het vaandel over en droeg het op zijn beurt in 1957 ongeschonden over aan Jos De Backer. Daar waar Scherens een topper was, die zeven keer wereldkampioen werd, daar waren Gosselin en De Backer internationaal slechts subtoppers.
Gosselin heeft nooit het erepodium bij het WK bereikt en De Backer won twee keer brons. Het zou kunnen dat de zenuwen Gosselin op de grote toernooien parten speelden en dat hij bij andere wedstrijden meer ontspannen was.
Dat zou verklaren waarom hij wel 35 keer een Grote Prijs won, die in zijn tijd overal in Europa verreden werden en waar alle grote sprinters van de jaren veertig en vijftig aan de start verschenen en hij nooit op het podium bij een WK heeft gestaan.
De enige internationale titel die hij veroverde was het Europees kampioenschap sprint in 1948. Na zijn loopbaan stak hij zijn verdiende geld in een restaurant in de badplaats Oostende.
Daar verrichtte hij in culinair opzicht wel de hoogstandjes die op de wielerbaan niet altijd binnen zijn mogelijkheden lagen. Zijn restaurant was vermaard en zijn reputatie als restaurateur groot.
Hij heeft er niet lang van kunnen genieten, want op 18 februari 1982 werd hij getroffen door een hersenbloeding, waaraan hij een maand later overleed. Dat was op 13 maart. Milou Gosselin was toen zestig jaar.

17-11-2018