Emile DAEMS

Geboortedatum: 4 april 1938
Geboorteland: België

Als je naar zijn palmares kijkt en het geringe aantal jaren waarin die is gerealiseerd dan is Miel Daems een briljant coureur geweest. Klein en geblokt en rap in de aankomst.
Winnaar van drie topklassiekers, te weten de Ronde van Lombardije, Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Veelzijdig en eigenzinnig durfde hij in zijn tijd de grote Rik Van Looy te weerstaan.
Als de Keizer van Herenthals zijn zinnen op een koers had gezet dan deed Daems hetzelfde. In de drie klassiekers die hij won, behoorde Van Looy steeds tot de belangrijkste geklopten.
Het meest nadrukkelijk was dat in Parijs-Roubaix van 1963. Zowel Van Looy als Daems behoorden tot een groep van achttien renners, die zich in de Hel van Caouin losmaakte van het peloton.
Ze openden daarmee de jacht op twee koplopers. Dat waren niet de minsten, want Noël Foré en Rolf Wolfshohl waren mannen om rekening mee te houden. Maar de Belg werd vlak voor Roubaix achterhaald en de Duitser pas bij de ingang van het stadion.
Zo reden twintig man de roze piste van Roubaix op. Eenmaal op de baan demarreerde Tuur De Cabooter en iedereen aarzelde. Het was Peter Post die uiteindelijk het gaatje dichtreed met Van Looy in zijn wiel.
Voor Rik II moet het toen appeltje/eitje zijn geweest om het af te maken, maar in zijn wiel zat Miel Daems die pas tevoorschijn kwam toen Van Looy al dacht te hebben gewonnen.
Zo werd de man uit Brussel net voor zijn grote rivaal winnaar van de Hel van het Noorden en een nog piepjonge Jan Janssen werd derde.
Het is de laatste grote prestatie van Daems geweest. Je hebt van die renners die van doel naar doel werken en als ze geen doelen meer kunnen bedenken, dan zakken ze weg.
Dat is ook met Daems gebeurd en dat verergerde nog toen hij in de Zesdaagse van Brussel 1965 zwaar ten val kwam. Hij kwam daarna niet meer op zijn oude niveau en stopte in 1966 om een restaurant te beginnen.
Miel Daems was van alle markten thuis, maar aan het hooggebergte had hij een gruwelijke hekel. Toch won hij in de Tour van 1962 een bergetappe met de Col de Vars en de Izoard in het parcours.
Ik denk dat Van Looy hem die dag geïrriteerd heeft, want dat werkte bij hem altijd als een rode lap op een stier. Mysterieuze krachten in de sport.
Bij leven en welzijn viert Miel Daems vandaag zijn 79ste verjaardag.

04-04-2017