Emile BOUHOURS

Geboortedatum: 3 juni 1870
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 07.10.1953

De Franse wielrenner Emile Bouhours werd geboren op 3 juli 1870 en was aldus een generatiegenoot van de Amsterdamse stayer Piet Dickentman met wie hij vele duels zou uitvechten.
Bouhours was in die periode een van de betere demifondmannen, die in iedere wedstrijd met zijn leven speelde. Hoewel hij in Berlijn een keer een bijna-doodsmak maakte, bereikte hij de eerbiedwaardige leeftijd van 83 jaar.
Bouhours was er als wielrenner al vroeg bij, want al op veertienjarige leeftijd reed hij wedstrijden in Normandië, waar hij geboren werd in een klein dorp met de naam Monnai.
Dat maakte hem misschien al vroeg geldbelust en na afloop van een wedstrijd voor jongeren incasseerde hij met graagte een prijs van vijf franken. Dat lekte uit en hij werd door de Franse wielerbond tot prof verklaard. Een jongen van veertien jaar!
Hij besloot de fiets aan de kant te zetten en ging in de leer bij een meester-meubelmaker. Toen hij dat vak beheerste begon hij op jeugdige leeftijd ook een meubelmakerij. Als hij dat was blijven doen dan hadden we nooit van hem gehoord had er niet zoiets als een wielerbacil bestaan.
Die zorgde ervoor dat het na een paar jaar begon te kriebelen en de fiets van zolder werd gehaald. Hij werd baansprinter en op dat onderdeel werd hij in 1896 wereldkampioen. Dat staat althans in zijn biografie, maar in de officiële statistieken kan ik zijn naam niet vinden.
Twee jaar later schakelde hij over op het wegrennen en in die discipline behaalde hij zijn belangrijkste overwinning. In 1900 won hij namelijk Parijs-Roubaix, door de Duitser Fischer en de Fransman Maurice Garin, de eerste winnaar van de Tour de France, te verslaan.
Nog datzelfde jaar ging hij zich toeleggen op de stayerij, een wielerdiscipline waar voor de Eerste Wereldoorlog goud geld in was te verdienen. Bouhours werd vier keer kampioen van zijn land en in 1900 werd hij derde bij het WK en twee jaar later nog eens tweede.
Ook won hij in 1898 het 'Gouden Wiel van Friedenau' en een jaar later - eveneens in Friedenau - de Zes Uur Race achter grote motoren. Tussen 1896 en 1903 won Bouhours in Duitsland zeventien stayerskoersen en dat heeft hem totaal 26.258 goudmarken opgeleverd.
Daarmee was je in die tijd gelijkwaardig aan een huidige miljonair in euro's. Als techneut gaf Bouhours het onderhoud van zijn fiets en ook van de gangmaakmotor niet uit handen. Dat deed hij zelf in een goed uitgeruste werkplaats.
In 1900 werden de Olympische Spelen in Parijs gehouden en Bouhours was er als stayer aanwezig. Het was geen Olympische discipline en als prof was hij helemaal niet welkom, maar als pauzenummer tussen de Olympische nummers kwamen de stayers in actie.
Zo waren er wedstrijden voor profstayers over vijftig kilometer, over honderd kilometer en over honderd mijlen. In de eerste wedstrijd werd Bouhours derde achter Thaddheus Robl en Piet Dickentmann; in de tweede werd hij tweede achter de Brit Chase en in de derde werd hij wederom derde, dit maal achter zijn landgenoot Taylor en de Brit Walters.
Emile Bouhours stopte in 1910 om het ambacht van meubelmaker weer op te nemen. Hij overleed op 7 oktober 1953, vandaag precies 65 jaar geleden.

07-10-2018