Elsy JACOBS

Geboortedatum: 4 maart 1933
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 28.02.1998

Elsy Jacobs was in vijftien jaar tijd veertien keer kampioene van Luxemburg op de weg. Ze was in 1958 de eerste wereldkampioene bij de vrouwen en ze was de eerste vrouw die een tijd zette voor het werelduurrecord.
Ik kan niet zo goed beoordelen hoe groot de concurrentie toen was en daarom is het moeilijk vaststellen of ze inderdaad de klasse had vergelijkbaar met die van Van Moorsel en de huidige generatie Nederlandse dames.
Ze had in haar tijd internationaal te maken met Beryl Burton en Yvonne Reynders en dat waren kanjers in die jaren. Het was nog voor de opkomst van Keetie Hage en ik denk dat de Zeeuwse de eerste is geweest die een beetje koerste als de mannen.
Vrouwenwedstrijden van vóór Keetie werden gekenmerkt door het zoveel mogelijk bij elkaar klitten om dan in een spurtje de zege te betwisten. Ook lange solo’s van één vrouw kwam voor en daar waren Reynders, Burton en Jacobs meesters is.
Of meesteressen natuurlijk, hoewel dat weer iets anders suggereert. Als we na al die jaren Elsy Jacobs een benaming willen geven dan is het die van pionier. Een struise dame die met haar tijdgenoten het vrouwenwielrennen op de kaart heeft gezet.
Vanwege haar pioniersdaden zal ze tot in de eeuwigheid bekend blijven als de eerste vrouwelijke wereldkampioene op de weg. Als de eerste van een reeks wordt je nooit geëvenaard of overwonnen en daarom zal ook Maurice Garin altijd in de herinnering blijven als de eerste winnaar van de Tour.
De herinnering aan Elsy Jacobs heeft echter eveneens een stevig fundament, want sinds 2008 is er de Grand Prix Elsy Jacobs die op 1 mei aanstaande voor de derde keer in haar geboorteland zal worden gehouden.
Dat is een 1.1.-koers op de UCI-kalender en dat is behoorlijk pittig. Elsy Jacobs overleed vandaag precies twintig jaar geleden op bijna 85-jarige leeftijd. Jammer, want ik had haar graag willen vragen hoe ze al dat haar in dat helmpje kreeg.

28-02-2018