Ellen van DIJK

Geboortedatum: 11 februari 1987
Geboorteland: Nederland

In het Nederlandse vrouwenwielrennen van pakweg de laatste tien jaar is Marianne Vos natuurlijk iemand die op eenzame hoogte staat. Dat is enerzijds mooi, maar anderzijds wel frustrerend voor de andere Hollandse meiden die ook behoorlijk aan de weg timmeren. Zoals Ellen van Dijk, de jarige van vandaag.
Niet alleen ziet deze renster uit Harmelen er uit als een echte Hollandse meid, maar ze presteert ook als een internationale topper. Vier regenboogtruien hangen bij haar in de kast en ook nog eens twaalf roodwitblauwe shirtjes van de evenzovele nationale kampioenschappen die ze in diverse disciplines heeft behaald. En niet te vergeten de twee wereldtitels die ze in 2006 won bij de wereldkampioenschappen voor studenten. Ze heeft inmiddels haar bachelor in de studierichting bewegingswetenschappen.
Tijdrijden is haar specialiteit en daarin behoort ze al jaren tot de wereldtop. Een moeilijke discipline waarin je als een beest moet kunnen afzien, je krachten verdelen en op bijna onmenselijke wijze je concentratie vasthouden, terwijl je ver in het rood rijdt. Ellen kan het als geen ander.
Maar ook op de weg staat ze haar mannetje (vrouwtje?). Ze won al heel wat ritten en eindklassementen in diverse etappekoersen en ook in de criteriums was ze vaak een winnaar. Misschien wel haar mooiste zege in een wegkoers was in 2014 de Ronde van Vlaanderen.
 Ze lijkt in de omgang met haar collega’s en de pers een gelouterde prof. Met acht jaar ervaring op het hoogste niveau, maar toch kwam ze vorig jaar in een dipje terecht toen ze in een koers in Frankrijk ten val kwam en haar sleutelbeen brak. De schrik sloeg om haar hart, want zou ze wel op tijd klaar zijn voor het WK? Ze was haar balans volledig kwijt.
Ze werd er heel onzeker van en besloot hulp te zoeken bij Merijn Zeeman, ploegleider en trainer van de lotto.nl/Jumbo ploeg. Dat is niet haar ploeg, want ze rijdt voor het Boels-Dolmans Cycling Team, maar Zeeman was bereid te helpen. Hij had een goede invloed op Ellen, maar het was te laat voor het WK. Wel won ze als tijdrijdster goud bij de eerste Europese Spelen in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dat maakte haar seizoen volledig goed.
Ellen is vandaag 29 jaar geworden en ze zal ongetwijfeld haar palmares in dit jaar nog indrukwekkender maken dan die al is. Behalve al die titels heeft ze namelijk een erelijst van hier tot Rio de Janeiro, om maar eens de stad te noemen, waar ze - zeker weten - al dagelijks aan denkt. Ook het werelduurrecord speelt in haar hoofd.
We feliciteren Ellen van harte met haar verjaardag in het vertrouwen dat het dit jaar niet de laatste keer zal zijn.

11-02-2016