Elizabeth DEIGNAN-ARMISTEAD

Geboortedatum: 18 december 1988
Geboorteland: Groot Brittannië

Lizzie Armistead is de belangrijkste tegenstrever van de Nederlandse topvrouwen. Marianne Vos, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en anderen hebben heel wat te stellen met de Engelse uit Otley nabij Leeds.
Het opvallende is dat ze deel uitmaakt van de Nederlandse formatie Boels-Dolmans en in bijna elke wedstrijd de top van het Nederlandse dameswielrennen tegenkomt, als ze al niet haar ploeggenoten zijn.
Ze is al jaren heel succesvol en wie haar erelijst bekijkt ziet dat dat niet overdreven is. Ze was meerdere malen Brits kampioene, was twee keer wereldkampioen, won zilver bij de Olympische Spelen van 2012 en won twee keer de wereldbeker.
Lizzie begon haar carrière op de baan, waar ze zich specialiseerde in de onderdelen scratch en ploegachtervolging. Naast de Britse titels, behaalde de drie keer zilver en één keer brons bij de wereldkampioenschappen.
Toen ze op de weg een topper was geworden, liet ze de baan schieten en concentreerde zich op wegwedstrijden. Na haar zilveren medaille bij de spelen van Londen in 2012 werd ze tot de top van het internationale dameswielrennen gerekend.
Vanaf 2014 ging Lizzie helemaal los. Ze won veel en sleepte zowel in 2014 als in 2015 de wereldbeker binnen. Het behalen van het wereldkampioenschap op de weg in 2015 mag wel als haar grootste succes worden beschouwd.
In het nu bijna afgelopen jaar kon ze de lijn van successen op indrukwekkende wijze voortzetten. Na in het prille voorjaar de Omloop Het Nieuwsblad op haar naam te hebben geschreven won ze achtereenvolgens de Strade Bianche, de Trofeop Alfredo Binda, de Ronde van Vlaanderen en de Holland Hills Classic.
Een smetje op haar blazoen is het drie keer missen van een dopingcontrole buiten competitie. Ook ging ze twee keer niet van start met een niet erg overtuigende reden.
Het had haar op vier jaar schorsing kunnen komen te staan, maar waarschijnlijk heeft haar nationaliteit haar geholpen. De invloed van de Britten binnen de UCI is groot en zo is haar vrijuitgaan te vergelijken met de gevallen Froome in de Tour en Cavendish bij de Olympische Spelen.
Tegenover deze verdachte zaken staat de constatering dat Armistead dit jaar tientallen malen is getest en er nooit iets is gevonden. Ook haar bloedwaarden geven geen aanleiding tot enige verdenking.
Lizzie Deignan-Armistead viert vandaag haar 28ste verjaardag.

18-12-2016