Elis LIGTLEE

Geboortedatum: 28 juni 1994
Geboorteland: Nederland

Ik moet eerlijk bekennen dat ik pas echt van haar hoorde toen ze vorig jaar bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen twee keer goud behaalde. Eén maal op de sprint en één maal op de keirin.
Ik werd nieuwsgierig en ontdekte dat Elis Ligtlee sinds 2011 bij eerst de junioren en daarna bij de elite acht Nederlandse titels heeft behaald en zes keer kampioen van Europa was. Plus nog het nodige zilver en brons.
Bij de wereldkampioenschappen bereikte ze tot nu toe nog niet het hoogste treetje van het erepodium, hoewel ze met haar indrukwekkende lengte (1.85 m.) letterlijk boven al haar concurrenten uittorent. Haar WK-oogst bedraagt tot nu toe twee keer zilver.
Kortom, de palmares van deze jongedame uit Eerbeek mag er zijn. Met haar prestaties mag er straks in Rio de Janeiro best wel iets van haar verwacht worden.
Ze doet al heel lang aan wielrennen. Eerst had ze een passie voor het veldrijden, waar ze de nodige hardheid opdeed. Daarna stapte ze over naar de BMX-sport waar ze op zo’n klein fietsje uitstekend leerde sturen. Met deze vaardigheden zit ze sinds 2011 op een baanfiets en gaat ze van succes naar succes.
Vanwege veranderingen in de reglementen had ze het een beetje gehad met het BMX’en en daarom meldde ze zich in Apeldoorn voor een testdag. Daar viel ze op bij René Wolf.
De bondscoach had aanvankelijk meer vertrouwen in haar capaciteiten dan Elis zelf. Het kostte hem veel overtuigingskracht om haar full time naar de baan te lokken. Maar het lukte en ze is een echte gouddelfster gebleken.
Peter Zijerveld, talentcoach van de KNWU, kreeg haar in Papendal onder zijn hoede en was verbaasd over haar talent. En de snelheid waarmee ze zich ontwikkelde, toen ze bij hem kwam en nog alles moest leren.
Ze paart kracht aan souplesse, haar spieren zijn voor snelheid gemaakt en ze kan een heel hoge trapfrequentie aan. Ze is voor niemand bang, want het is eerder omgekeerd.
De meeste van haar concurrenten zijn veel kleiner en lichter. Het moet voor zo’n klein grietje dan ook best intimiderend zijn om bij de start naast zo’n grote meid te staan, die ook nog eens zelfvertrouwen uitstraalt.
Hoe ver ze inmiddels is, zal in Rio moeten blijken waar ze de top van de wereld zal treffen. Of de Gelderse met een of meer medailles thuiskomt is nog met geen mogelijkheid te zeggen, maar dat ze er alles aan zal doen staat vast.
Hoewel een zware val haar voorbereiding voor Rio danig heeft verstoord, is Zijerveld optimistisch. “Ze gaat absoluut voor goud. Ze heeft alles mee om dat doel te bereiken. Ze is zelfverzekerd, overtuigd van eigen kunnen en heeft die fysieke voorsprong die we niet mogen onderschatten.”
Elis Ligtlee viert vandaag haar 22ste verjaardag. Ongetwijfeld met haar familie, want ze is een echt familiemens. “En een tikkie eigenwijs”, lacht Zijerveld, “maar dat zijn de echte toppers altijd.”

28-06-2016