Edwig VAN HOOYDONCK

Geboortedatum: 4 augustus 1966
Geboorteland: België

Edwig Van Hooydonck was een prachtige coureur. Een boomlange rossige atleet die zijn hele profcarrière voor Jan Raas reed. Ik heb bij Peter Ravensbergen eens een fiets van hem gezien, een Colnago.
Zowel de balhoofdbuis (foto) als de buis waar de zadelpen in past waren met zo’n tien centimeter verlengd en ze staken daardoor boven de horizontale bovenbuis uit. Ook reed hij altijd met een gigantisch lange zadelpen om dat lange lijf maar zo veel mogelijk van dienst te zijn.
Er zijn van die momenten die je als liefhebber altijd bij blijven. Zo’n onvergetelijk moment is voor mij ook de splijtende demarrage van Van Hooydonck op de Bosberg, het voorlaatste klimmetje in de Ronde van Vlaanderen. Even uit het zadel, een paar verschrikkelijke duwen en weg was Eddy.
Twee maal heeft hij dat kunstje opgevoerd en evenzovele malen leidde dat tot de winst in Vlaanderens Mooiste. Zijn overwinningen behoren tot de meest kenmerkende uit de historie van het monument van Kaorle.
Van Hooydonck was een van de eerste slachtoffers van epo. Hij zal het niet gebruikt hebben, maar groot was zijn verbijstering toen allerlei renners uit Italië en Spanje, die niet in zijn schaduw konden staan, hem in de koers voorbij reden, alsof hij stil stond.
Verliezen is voor echte sportmannen niet leuk, maar ze kunnen er mee leven omdat een ander beter is en ze op waarde geklopt zijn. Verliezen omdat anderen vals spelen, is onverteerbaar, omdat je dan als eerlijke sportman beseft dat er voor jou, in de sport waar je zo van houdt, geen plaats meer is.
Toen Eddy later doorkreeg hoe er vals gespeeld werd, was de lol er ook direct af. Ik zag het hem een keer bij de start van Milaan-San Remo in de microfoon spuwen. Zijn walging dat dit met zijn mooie sport was gebeurd, was meer dan oprecht.
Daarom koester ik de herinnering aan Eddy Bosberg, die in 1996 de beslissing nam dat hij daar niet langer bij wilde horen. Zijn woede zal inmiddels wel bekoeld zijn en het zal hem deugd doen dat het nu zo veel beter is.
Iets om bij stil te staan op de dag dat Edwig Van Hooydonck zijn 51ste verjaardag viert.

04-08-2017