Edward SELS

Geboortedatum: 27 augustus 1941
Geboorteland: België

Het nadeel van het aloude systeem van kopmannen en knechten is dat er niet genoeg ploegen zijn om alle potentiële kopmannen tot aanvoerder te maken. Het gevolg is dat er knechten rondrijden met de kwaliteiten van een kopman.
Ward Sels was daar een goed voorbeeld van, want met zijn kwaliteiten en zijn vlijmscherpe sprint had hij vele klassiekers kunnen winnen.
Hij was een sterke, atletische renner die ingebed in de strakke hiërarchie van de Rode Brigade van Rik Van Looy (samen op foto 2) slechts incidenteel mocht aantonen hoe goed hij wel was. Dat resulteerde onder meer in twee klassieke overwinningen.
De ene was in 1965 in Parijs-Brussel en de ander een jaar later in de Ronde van Vlaanderen. Zijn grote kwaliteiten heeft hij echter overwegend gebruikt om Rik Van Looy in stelling te brengen.
In vier Tourstarts (waarvan hij slechts twee keer de finish in Parijs haalde) kwam hij tot het indrukwekkende aantal van zeven etappeoverwinningen.
In 1964 was hij na het winnen van vier ritten in een hevige strijd om de groene trui verwikkeld met Jan Janssen. Die strijd werd uiteindelijk door Janssen gewonnen omdat de Nederlander ook in bergritten punten verzamelde.
Sels daarentegen eindigde met zijn zware postuur in bergritten steevast ver in de achterhoede. Twee zware valpartijen hebben de loopbaan van de Belg drastisch bekort en in 1972 hield hij het voor gezien.
Het enige dat nog aan hem herinnert is de jaarlijkse wedstrijd op de laatste dinsdag van augustus om de Schaal Sels. Die herinnert wel aan hem, maar de schaal is vernoemd naar een meneer J.C. Sels uit Merksem.
Die koers bestaat al sinds 1921, twintig jaar voordat Ward Sels in Vorselaar werd geboren. Hij heeft hem wel gewonnen. Twee maal zelfs. Nomen est omen.
Edward Sels viert bij leven en welzijn vandaag zijn 76ste verjaardag.

27-08-2017