Edvald BOASSON HAGEN

Geboortedatum: 17 mei 1987
Geboorteland: Noorwegen

Toen zijn naam in 2008 op de deelnemerslijst stond van de Ronde van het Groene Hart, waren mijn collega’s Philip van der Ploeg en Martin Bons van de commissie pers- en PR-zaken, direct lyrisch.
Een supertalent begreep ik en het was een Noor, een landgenoot van Thor Hushovd en Kurt Asle Arvesen, toen de beste renners uit dat land. Sinds 2006 was hij beroepsrenner, eerst bij Team Maxbo Bianchi, daarna bij Team High Road en vervolgens bij Team Sky.
Philip en Martin hebben helemaal gelijk gekregen, hoewel ik ze toen niet heb tegengesproken of anderszins aan hun woorden getwijfeld. Edvald Boasson Hagen, die vandaag zijn dertigste verjaardag viert, is een toprenner geworden.
Eén blik op zijn erelijst is voldoende om dat vast te stellen. Hij was tien keer kampioen van zijn land op de weg en in het tijdrijden; hij won etappes in de Tour en in de Giro en won twee maal zowel de Eneco Tour als de Tour of Great Britain.
Ook de Ronde van Noorwegen won hij twee maal en waar het rittenkoersen betreft ook een keer de Ronde van Oman. Er staan twee klassiekers op zijn naam, te weten Gent-Wevelgem en de Vattenfalls Cyclassics.
En dan nog de Grand Prix Ouest France in Plouay en in ons land de Dutch Food Valley Classic. En voorts nog tal van etappes in diverse etappewedstrijden. Kortom de Noor is een veelwinnaar.
Boasson Hagen is een renner met veel inhoud die kan tijdrijden en sprinten en tot op zekere hoogte ook nog kan klimmen. Voor het echte klimwerk komt hij tekort, hij zal nooit een grote ronde winnen, maar er is nog genoeg eer te behalen.
De laatste twee jaar zijn z’n prestaties iets minder maar dat kan liggen aan zijn overstap naar de Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka, de formatie die nu Team Dimension Data heet met onder andere Mark Cavendish in de gelederen.
Met z’n dertig jaar kan er natuurlijk nog veel moois volgen.

17-05-2017