Edouard FACHLEITNER

Geboortedatum: 24 februari 1920
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 18.07.2008

Het was in de Tour altijd een vast ritueel. In de periode dat er op een hotelkamer nog geen telefoontoestel stond en de GSM nog iets was van een verre toekomst.

In die lang vervlogen tijd verzamelden de renners zich na de massage en de maaltijd in de receptie van het hotel. In de rij om even naar moeder de vrouw thuis te bellen. Ook Edouard Fachleitner deed dat.

De gesprekken waren kort, hooguit een minuut. Vlak voor hij op zou hangen hoorden de renners in de rij achter hem ‘Eddy’ een schrille fluittoon uitstoten, direct gevolgd door luid geblaf uit de telefoonhoorn die door Fachleitner in de richting van de wachtenden werd gehouden.

‘Ma chienne’, zei hij liefdevol ter verklaring. Daarom stond hij in het peloton bekend als de man die met zijn hond belde. Het grote publiek kende hem als de herder van Manosque, zijn woonplaats in de Franse Alpen. Dat was nabij de Mont Ventoux waar hij als jongen het vak van schaapherder had geleerd.

De zoon van een Oostenrijkse vader en een Kroatische moeder was een beste wielrenner, die in 1947 de Tour de France had kunnen winnen. Hij verspeelde echter te veel tijd met knechtenwerk voor zijn kopman René Vietto, die in de laatste tijdrit volledig door het ijs zakte. Jean Robic, de dwerg met het lederen hoofd, had het slimmer aangepakt.

Als kopman van de regionale ploeg France Ouest probeerde de Breton zoveel mogelijk te profiteren van de bonificaties. Omdat hij drie etappes won, boekte hij heel veel tijdwinst en in de laatste rit was hij zo slim om bij Fachleitner aan te pikken.

Die rook ineens zijn kans, omdat Vietto uit het klassement was getuimeld. Robic en Fachleitner maakten deel uit van een sterke kopgroep met Briek Schotte, Bernard Gauthier en Bim Diederich. Als Fachleitner er in zou slagen hen los te rijden dan was de Tourzege voor hem.
Maar dat lukte niet en zo won Robic de Tour vanwege die bonificaties. Fachleitner moest zich tevreden stellen met de ondankbaarste positie: de tweede plaats. Het was het hoogtepunt van zijn loopbaan.

Zijn palmares bevat slechts overwinningen in de Dauphiné en de Ronde van Romandië. Niet slecht natuurlijk, maar de kenners hadden er gezien zijn talent meer van verwacht. Hij werd ook nog een keer vijfde in het WK.

Dat was eveneens in 1947 in het Franse Reims en de winnaar was de zeven jaar oudere Theofiel Middelkamp uit Nederland. Ediuard Fachleitnet zou vandaag 97 jaar zijn geworden als hij niet op 18 juli 2009 was overleden.

24-02-2017