Eddy PEELMAN

Geboortedatum: 8 augustus 1947
Geboorteland: België

Hoewel hij een goede renner was, is Eddy Peelman in het collectief geheugen gebleven vanwege een foto. Die werd ergens in de jaren zeventig gemaakt tijdens een wandeletappe in de Tour de France.
We zien Gerben Karstens terwijl hij op de schouders zit van zijn ploeggenoot Eddy Peelman die met die last rustig in het peloton fietst vol met lachende coureurs. Een geintje waar Tourdirecteur Felix Lévitan als enige niet om kon lachen.
Gerben was een uitstekende renner, maar hij is toch vooral in de herinnering gebleven als de clown, de grappenmaker die de boel wel eens op stelten wilde zetten, als het al te saai dreigde te worden.
Wat dat betreft had hij in Eddy een ware bondgenoot, want de in Baasrode geboren coureur staat in zijn vaderland bekend als een pallieter, ofwel een levensgenieter die de zaken niet al te serieus pleegt te bekijken.
Voorbestemd om als metaalbewerker de fabriek in te gaan, begon hij na een kortstondige flirt met koning Voetbal aan een wielercarrière. Hij had veel talent en in de jeugdrangen was hij de evenknie van jongens als Roger De Vlaeminck en Jempi Monseré.
Toen ze prof waren en het menens werd, zette zijn lichtvoetige kant hem op achterstand ten opzichte van die andere twee. Terwijl Roger en Jempi terstond kopmannen werden, werd Eddy vooral een gewaardeerde helper.
Dankzij een scherpe eindsprint stond hij desondanks regelmatig met de bloemen op een erepodium. Zo staan er negen ritoverwinningen in de Ronde van Spanje op zijn naam, alsmede diverse etappezeges in kleinere rittenkoersen.
De Tour was niet echt zijn ding, want van de bergen moest hij het met zijn stevige postuur niet hebben. Hoewel hij meer was geschapen voor het Vlaamse voorjaar staat er geen klassieke overwinning op zijn naam, hoewel hij vaak kort is geëindigd.
Wel heeft hij menige kermiskoers gewonnen en in 1974 was hij winnaar van de Ronde van Kortenhoef, hoewel hij daar op de rand van het Gooi niet als eerste over de streep kwam. Dat was namelijk oud-wereldkampioen Harm Ottenbros.
De Alkmaarder nam de bloemen in ontvangst, terwijl de jury het protest van Eddy Peelman behandelde. De Belg had de ronde op zijn sloffen gewonnen als hij niet op het laatste moment voorbij was gezeild door Ottenbros.
Die was met een duw in de rug gelanceerd door een ploeggenoot. En dat mag niet, ook niet als die zet afkomstig is van een alom erkende keurige jongen als Hennie Kuiper.
Een jaar of tien geleden zag ik de jarige van vandaag bij de Acht van Chaam herenigd met Gerben Karstens. Twee vrolijke zestigers, de één kaal en de ander witgrijs. Ze hadden nog steeds verschrikkelijk veel lol.
Eddy Peelman viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

08-08-2017