Eddy MAZZOLENI

Geboortedatum: 29 juli 1973
Geboorteland: Italië

Zijn geboortejaar en zijn voornaam duiden er op dat de ouders van Eddy Mazzoleni wielerliefhebber zijn. In 1973 stond Eddy Merckx op het toppunt van zijn roem en behalve in België was hij ook in Italië heel populair, omdat hij voor een Italiaanse ploeg reed.
Zo ook bij het echtpaar Mazzoleni, waarvan de vrouwelijke helft hoogzwanger was. Hun idool had in 1973 de Tour de France voor de vijfde keer kunnen winnen, maar wilde uiteindelijk niet van start gaan.
Maar toen dat bekend werd had het echtpaar Mazzoleni al besloten dat als hun eersteling een jongetje zou zijn, hij naar de grote Eddy Merckx zou worden vernoemd. En zo geschiedde, ook al won dat jaar de Spanjaard Luis Ocaña de Tour.
Bij afwezigheid van Merckx, die dat jaar de voorkeur had gegeven aan de Ronde van Spanje, de enige grote ronde die hij nog niet had gewonnen. De Vuelta werd in die tijd nog in het voorjaar verreden en Merckx won, om een week of zes later ook de Ronde van Italië voor de vierde keer winnend af te sluiten.
Om na twee grote ronden luttele weken later ook nog eens de Tour te gaan rijden, vond zelfs de Kannibaal teveel van het goede. Tot teleurstelling van velen, inclusief het echtpaar Mazzoleni in Bergamo.
Die het allemaal niets kon schelen. Ze kregen een wolk van een zoon en die vijfde Tourzege kwam er alsnog, zij het een jaar later. Het wielrennen werd de kleine Eddy Mazzoleni met de paplepel ingegoten. En wat zijn vader zo vurig had gehoopt, gebeurde: Eddy werd coureur.
Daarmee houdt de verwantschap met zijn naamgever op, want Eddy was weliswaar een goede renner, maar hij won zelden of nooit. Volop ereplaatsen, maar zijn schoenen zijn bepaald niet versleten op het hoogste treetje van het erepodium.
Als goede klimmer en tijdrijder is hij vooral de geschiedenis ingegaan als een goede ronderenner. Hij reed vijf keer de Giro, vijf keer de Tour en vier keer de Vuelta en zijn beste prestatie was een derde plaats in de Giro van 2007. In de Tour werd hij een keer dertiende en in de Vuelta kwam hij niet verder dan een zestigste plaats.
In het jaar van zijn derde plaats in Italië kon hij niet aan de Tour deelnemen, omdat hij zich moest melden bij de Italiaanse dopingautoriteit, vanwege sterk afwijkende bloedwaarden. De zaak werd tot op de bodem uitgezocht met als resultaat dat Eddy voor twee jaar langs de kant moest blijven
Hij protesteerde er niet tegen, accepteerde de straf, maar liet tegelijkertijd weten dat zijn wielercarrière erop zat. Zijn derde plaats werd hem niet afgenomen en daarmee heeft hij in eigen land nog altijd de status van een grote meneer.
En van een hoorndrager, wat in de machocultuur van zijn land erger is dan de grootste misdaad. Eddy is getrouwd met Elisa Basso, de zus van zijn collega Ivan Basso, ook al een renner met een dopingverleden.
Die Elisa heeft het een keer aangelegd met Thomas Dekker, of omgekeerd, zo staat in een van de boeken van Thomas te lezen. Wie zal het Thomas aanrekenen, want ze was het zondeke waard.
Die overspelige daad zal ongetwijfeld tot Italië zijn doorgedrongen en dat zal er hard hebben ingehakt bij de bedrogen echtgenoot. Arme Eddy, kreeg van een Nederlandse coureur in opspraak de hoorn opgezet.
Ik weet niet of ze nog bij elkaar zijn, maar als dat zo is, dan vieren ze vandaag zijn 45ste verjaardag. Met misschien wel een feestje, maar ik denk niet dat Thomas Dekker daarvoor is uitgenodigd. Misschien Eddy Merckx wel.

29-07-2018