Dylan GROENEWEGEN

Geboortedatum: 23 juni 1993
Geboorteland: Nederland

Als we de voortekenen mogen geloven dan hebben we er in ons land weer een topsprinter bij. Dylan Groenewegen is de naam en de voortekenen zijn z’n zeges vorig jaar in Parijs-Brussel (nu Brussels Cycling Classic geheten) en heel recent Rund um Köln.
In die laatste koers klopte hij André Greipel en ook Mark Cavendish heeft hij al eens naar de tweede plaats verwezen. Met die papieren mag je toch wel een mogelijke opvolger van Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens worden genoemd.
Dylan Groenewegen is een Amsterdammer en sinds ik zijn naam voor het eerst hoorde, vraag ik me af of hij wellicht een klein- of achterkleinzoon is van Dirk Groenewegen, een beroepsrenner van net voor en net na de Tweede Wereldoorlog.
Na zijn profdebuut vorig jaar bij Roompot werd hij na zijn zege in Brussel ingelijfd door lotto.nl/Jumbo. Daar zullen de grootgruttende gokbaas en de gokkende grootgrutter geen spijt van hebben, want Dylan heeft de overstap uitermate succesvol gemaakt.
Zijn zege in Rund um Köln plaatst hem op een erelijst die teruggaat tot 1910. Daarop staan grote namen als Alfredo Binda, Erik Zabel, Frank Vandenbroucke, Jan Ullrich en Tom Boonen.
Hij is de derde Nederlander op de lijst want ook Louis de Koning en Erik Dekker staan erop. De erelijst van Parijs-Brussel is minstens zo indrukwekkend
Er zijn geruchten dat de ploegleiding van Neerlands belangrijkste formatie van plan is om Dylan mee naar de Tour te nemen. Om daar in het strijdperk te treden met Kittel, Greipel en (als hij mee doet) Cavendish.
Maar dan moet er ook een lead-out treintje mee om de sprint voor de Amsterdammer aan te trekken, las ik. Als er dan ook nog renners mee moeten om Kelderman en Gesink in de bergen bij te staan, dan heeft Nico Verhoeven een luxe probleem.
We zullen er binnenkort wel meer van horen. In ieder geval viert Dylan Groenewegen vandaag zijn 23ste verjaardag. Van harte gefeliciteerd.

21-06-2016