Dimitri NELIUBIN

Geboortedatum: 8 februari 1971
Geboorteland: Rusland
Overleden op: † 01.01.2005

De Rus Dimitri Neliubin was in de tweede helft van de jaren tachtig uiterst succesvol. Als junior en amateur, maar als beroepsrenner heeft hij daarna de verwachtingen niet waar kunnen maken.
Tussen 1986 en 1990 behaalde hij maar liefst vijf wereldtitels en een gouden Olympische medaille. Hij was een begenadigd jachtrijder die uitblonk in zowel de individuele als de ploegachtervolging.
Als lid van de ploeg van de Sowjet Unie won hij in 1988 in Seoul op zeventienjarige leeftijd een gouden medaille bij de discipline ploegachtervolging.
Hij vormde toen een geoliede ploeg met de gebroeders Umaras en de later zeer bekend geworden wegrenners Ekimov en Kasputis. Ook op de weg stond Neliubin zijn mannetje.
Nadat hij in 1988 al de Ronde van België voor amateurs had gewonnen, keerde hij in 1990 in deze ronde terug met een sterke Russische ploeg, waarvan Evgeni Berzin de kopman was.
Nadat Neliubin de proloog had gewonnen, moest hij een dag later de leiderstrui afstaan aan Berzin. Door de gewonnen ploegentijdrit werd de positie van de man, die in 1994 de Giro zou winnen, vrijwel onaantastbaar en de eindzege leek twee dagen voor het einde een zekerheid.
Maar toen sloeg Neliubin aan het muiten en tegen de stalorders in ging hij er in de voorlaatste etappe met enkele Vlaamse potenbrekers in het parcours vandoor.
Hij won de etappe niet, want er was een groepje ver vooruit, maar reed wel alle kanshebbers, inclusief Berzin, op grote achterstand om vervolgens andermaal de Ronde van België te winnen.
In 1993 werd Peter Post ploegleider van Histor-Novémail, een Franse ploeg waarin naast een contingent Fransen, Belgen en Nederlanders ook plaats was voor een tweetal stagiairs. Dat werden Cédric Vasseur en Neliubin.
De Rus brak geen potten en een jaar later transfereerde hij naar WordPerfect, de ploeg van Jan Raas. Hij bleef twee jaar in dienst bij de Zeeuw om daarna via België in Italië terecht te komen.
Het werd allemaal niks en het grote talent van weleer stopte al op 25-jarige leeftijd. We zouden normaliter nooit meer van hem vernomen hebben, maar op nieuwjaarsdag 2005 ging zijn naam in diverse schrijfwijzen nog één keer over alle nieuwstelexen van de wereld.
Hij vierde oud en nieuw bij vrienden. Het was gezellig tot er in de nacht een stel dronken criminelen het huis binnendrongen en in het wilde weg met messen op het gezelschap begon in te steken.
Dimitri en twee van zijn vrienden vonden de dood, en in de kranten werd geschreven over een beloftevol coureur en de jongste renner ooit die goud bij de Olympische Spelen had gewonnen.
Dimitri Neliubin werd maar 33 jaar.

08-02-2017