Dignus (Dies) KOSTEN

Geboortedatum: 4 juli 1944
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 24.07.2000

Een grote erelijst heeft Dignus Kosten niet achtergelaten, maar er was niemand trotser op het feit dat hij van 1966 tot en met 1969 beroepsrenner was, dan Dies. Net als zijn idool en plaatsgenoot Jo de Roo.
Allebei echte Zeeuwen met die donkere looks die aantonen dat de Spanjaarden, die ooit in deze eigenzinnige provincie vertoefden, niet alleen met de Tachtigjarige Oorlog zijn bezig geweest.
Als amateur en lid van de sterke ploeg van Breda Bier was Dies een jongen met een mooie palmares. Tweede in Olympia’s Tour en eerste in de Omloop Het Volk voor amateurs en niet te vergeten zijn mooie zege in de Omloop van Zeeuws-Vlaanderen.
Bij de profs ging het minder, maar zijn zege in 1966 in de Omloop van het Leijedal mag niet onvermeld blijven. Dies was een grote en sterke vent die in het peloton zijn mannetje stond en in de Belgische kermiskoersen regelmatig prijs reed. Er moest wel dik geld op zijn profbestaan worden toegelegd, zoals bij negen van de tien profs in die tijd. Jammer maar ze fietsten zo graag.
Alleen Jan Janssen en Peter Post konden goed van hun verdiensten als wielrenner leven. Daarom was Dies als een kind zo blij toen hij een contractje kreeg bij Caballero, de vriendenploeg van manager Frans van den Enden en ploegleider Gé Peters.
Zijn bijdrage aan de ploeg leverde hij niet met klinkende overwinningen, maar vooral met dienstbaarheid. “Een fantastische ploegmaat”, herinnert slogblogmedewerker Jan van der Horst zich uit de tijd dat ze samen het Caballeroshirt droegen.
Jan was er ook bij toen Dies door Van den Enden werd aangenomen. Nadat het contract was getekend vroeg de voormalige kapper uit Santpoort of zijn nieuwe aanwinst nog wensen had.
“Allenig een trutje en een klak”, zei die op z’n Zeeuws en met een Caballerotruitje en een koerspetje ging de man uit Kapelle-Biezelinge zielsgelukkig terug naar de Zak van Zuid-Beveland, waar in de jaren vijftig en zestig het wielertalent met grote regelmaat uit de vette klei kroop.
Na zijn wielercarrière ging Dies met zijn tweede vrouw ook in de trutjes, want hij begon in zijn woonplaats een kledingwinkel. Zo nu en dan zagen zijn voormalige collega’s hem nog wel eens bij een criterium en dat was altijd een gezellig weerzien.
Tot ze op 24 juli 2000 hoorden dat de jongen, die het als renner al prachtig vond als zijn naam in de krant stond, aan een hersentumor was overleden. Veel te jong uiteraard. Dies Kosten werd maar (bijna) 56 jaar.

04-07-2018