Dieter PUSCHEL

Geboortedatum: 23 juni 1939
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 31.03.1992

Tussen de vele goede Duitse renners uit de jaren zestig en zeventig is Dieter Puschel een wat duistere figuur. Je rekent hem zonder meer tot de betere coureurs van die tijd, maar als je naar zijn erelijst kijkt dan valt dat wel mee.
De enige overwinningen die ik heb kunnen vinden zijn die in het Duitse wegkampioenschap van 1962 en in Harelbeke-Poperinge-Harelbeke in 1968. Hij werd ook een keer 15e in de Ronde van Frankrijk en tweede in die van Zwitserland.
Dat duidt er op dat Puschel een goede renner was, die zich meestal in dienst stelde van zijn kopman. Dat was bijvoorbeeld zijn vriend Rudi Altig voor wie hij heel veel betekend heeft. Hij was dus bepaald geen winnaarstype zoals der Rudi.
Net als alle andere Duitse coureurs reed hij in de wintermaanden altijd een aantal zesdaagsen. Er staan er zestig op zijn conto, met veertig verschillende partners. Hij heeft er nooit een gewonnen, maar was een geliefde koppelgenoot voor grote renners die niet in goede doen waren.
Voor renners terugkomend van een blessure met nog onvoldoende kilometers in de benen was hij de ideale partner. Hij kon vele ronden lang op kop het tempo hooghouden en voorkomen dat jan en alleman aan het demarreren sloeg.
Voor een renner in de problemen zijn dat de momenten dat je zomaar een ronde achterstand aan je broek kunt krijgen en dankzij Puschel werd dat vaak voorkomen.
Halverwege de jaren zeventig stopte Puschel met wielrennen om zaakwaarnemer te worden van grootheden als Didi Thurau en Gregor Braun. Ook dat deed hij goed, want hij kende het wereldje op zijn duimpje en wist wat er te koop was.
In 1989 stopte hij daarmee om zich geheel te wijden aan zijn racespeciaalzaak in Keulen. Dat liep uitstekend, maar lang heeft hij er niet van kunnen genieten. Op 52-jarige leeftijd kwam er op dramatische wijze een einde aan zijn leven, staat er op een naar hem vernoemde Duitse website.
Dat roept vragen op. Overleed hij aan een ernstige ziekte, is hij verongelukt of misschien wel vermoord? Ik heb het antwoord op die vraag nergens kunnen vinden, zoals ik überhaupt weinig over deze in Berlijn geboren wielerman heb kunnen achterhalen, behalve heel veel ereplaatsen.
Dieter Puschel overleed op 31 maart 1992.

23-06-2018