Diego ULISSI

Geboortedatum: 15 juli 1989
Geboorteland: Italië

Zijn optreden in de laatste Ronde van Italië ligt nog vers in het geheugen. Winnaar van twee etappes en een onophoudelijke aanvaller. Uiteindelijk eindigde Diego Ulissi als 21ste in het algemeen klassement.
Hij viert vandaag zijn 27ste verjaardag, deze in Cecina geboren Toscaan. Cecina is ook de geboorteplaats van Paolo Bettini, tweevoudig wereldkampioen. De Krekel is ongetwijfeld een voorbeeld geweest toen Ulissi voor het eerst op een racefiets stapte.
Zeker toen hij in dezelfde jaren (2006 en 2007)net als zijn grote voorbeeld wereldkampioen werd. Bettini bij de profs en hij bij de junioren. Hij was daarna een sterke belofte en debuteerde in 2010 bij de beroepsrenners in dienst van de Italiaanse ploeg Lampre-Merida.
Een jaar later debuteerde hij in de Giro met een ritoverwinning. Zijn grootste triomf dat jaar behaalde hij echter in de Ronde van Slovenië, waar hij het bergklassement en het jongerenklassement won en de eindzege behaalde.
In 2012 en 2013 won hij etappes in de Internationale Wielerweek, de koers die hij in dat laatste jaar ook op zijn naam schreef. In 2013 won hij eveneens mooie Italiaanse koersen als Milaan-Turijn, de Ronde van Emilia en de Coppa Sabatini.
Een jaar later behaalde hij twee ritzeges in de Giro, maar tijdens die door Nairo Quintana gewonnen editie werd bij een bloedcontrole een te hoge hoeveelheid Salbutamol bij Ulissi vastgesteld. Dat is een middel voor astmapatiënten om meer lucht te krijgen, maar de Italiaan beschikte niet over een doktersattest.
Met als gevolg dat hij negen maanden werd geschorst. Kennelijk stond er in zijn contract bij Lampre geen clausule dat hij na het gebruik van verboden middelen direct ontslagen zou worden, want Diego zat zijn straf uit en werd toen gelijk weer opgesteld.
Hij won in 2015 gelijk weer een etappe in de Giro en de in Italië hoog aangeschreven Memorial Marco Pantani. In de Giro van dit jaar was hij met zijn aanvalslust en zijn twee gewonnen etappes wederom een van de opvallendste deelnemers.
Hoewel hij waarschijnlijk nooit een van de grote rondes zal winnen, is hij wel een echte ronderenner. Hij heeft natuurlijk wel mooie eendagskoersen gewonnen, maar in de grote klassiekers heeft hij nog geen potten gebroken.
Zijn voorkeur gaat wat de grote rondes betreft kennelijk uit naar de Giro en dat is waarschijnlijk de reden dat hij nog nooit de Tour heeft gereden. Wel was hij in 2013 present in de Vuelta en eindigde toen op een 32ste plaats.

15-07-2016