Dick VERDOORN

Geboortedatum: 9 juli 1937
Geboorteland: Nederland

Dick Verdoorn was in het midden van de vorige eeuw een verdienstelijke baanrenner die heel wat prijzen won. Dat gebeurde in wedstrijden op de Amsterdamse stadionbaan en natuurlijk op het baantje aan de Kromme Zandweg in Rotterdam.
In het Antwerpse Sportpaleis stond hij te boek als de renner met de meeste overwinningen. In zijn nadagen, eigenlijk was hij al gestopt, werd hij door Charles Ruys in 1968 gevraagd om mee te doen aan de eerste Rotterdamse naoorlogse zesdaagse.
Voor Dick Verdoorn (9 juli 1937)was zijn deelname in de zesdaagse van 1968 een grote verrassing. De rappe coureur was op de piste wel een erkende prijsrijder, in Antwerpen voerde hij zelfs de lijst aan van de amateurs met de meeste eerste plaatsen met maar liefst veertig overwinningen. Maar toen de organisatoren van de eerste naoorlogse editie Siem Waardenburg en Charles Ruys hem vroegen om in de Energiehal van start te gaan, was Verdoorn al een tijdje met wielrennen gestopt.
Hij had enkele jaren daarvoor besloten zijn wielerloopbaan op te geven, omdat hij tijd en gelegenheid miste om zich helemaal aan de sport te wijden. Het was een mooie loopbaan geweest met een Nederlandse titel. In 1956 was hij nationaal kampioen geworden op de wegsprint over driehonderd meter. In een spannende strijd had hij toen erkende favorieten op dat onderdeel Joop Reijngoud uit Culemborg en de latere baancoach Frans Mahn uit Amsterdam verslagen.
Ook op het bekende Rotterdamse wielerbaantje aan de Kromme Zandweg, waar hij veelvuldig samen met Wil Bravenboer koppelkoersen reed, reeg hij het ene succes na het andere aan elkaar. “Maar de aardigheid begon op te raken”, zei hij zijn afscheid..
“Ik had niet zoals anderen de gelegenheid om erg veel te trainen en dan raak je achterop. Om die reden ben ik nooit naar een wereldkampioenschap of Olympische Spelen uitgezonden, ondanks dat ik jaren bij de baanselectie heb gezeten. Steeds als het er op aan kwam, nam een ander mijn plaats in. Jammer, want ik was kandidaat voor de Spelen in Rome en Tokio. Als je dan merkt dat je jezelf niet zo kan inzetten als een ander is het beter te stoppen”.
Tot hij in 1968 werd gepolst voor deelname aan de zesdaagse. Waardenburg en Ruys hadden zich laten inspireren door de zakenman Kurt Vyth, eigenaar van de accufabriek Acifit in Diemen, die in de Amsterdamse RAI, anderhalf jaar daarvoor succesvol een dergelijk evenement had georganiseerd.
De baan kwam uit Londen en de renners reden in shirts, die waren gebaseerd op de truien van voetbalclubs. De supporters van Sparta kwamen het meest aan hun trekken, het favoriete duo Post-Sercu reed in hun clubkleuren. Verdoorn, 31 jaar inmiddels, was gekoppeld aan de tien jaar jongere Johnny Brouwer.
Dit om een lokaal duo te creëren, al had Verdoorn liever met zijn vaste maat Piet van der Lans gereden. “Johnny was op de baan eigenlijk een nieuweling”, motiveerde Verdoorn die voorkeur. “Hij had praktisch geen ervaring in de koppelkoers”.
Dat brak het duo dan ook op, achter het winnende koppel Post-Sercu eindigden ze als tiende met 35 ronden achterstand. Doodmoe was Verdoorn na afloop. Toch wilde hij de brommer, die hij als premie had verdiend mee naar huis nemen, dit zeer tegen de zin in van Peter Post, die het geld dat het vehikel zou opbrengen in de algemene prijzenpot wilde stoppen.
Verdoorn hield voet bij stuk, maar op weg naar huis viel de brommer stil, de benzine was op. Moest hij het laatste stuk naar huis aan de Kleiweg, nog lopend afleggen, met de brommer aan zijn hand en zijn baanfiets over de schouder.
Nog enkele jaren zou Dick Verdoorn als prof blijven rijden. Hij werd zelfs een seizoen lang gesponsord door het tv-programma KRO Brandpunt Buitenspel. Hij trad nog op tijdens de openingsavond van Sportpaleis Ahoy’ in de strijd achter de grote motoren.
Later was hij een van de gangmakers van de Javanti derny motoren waarbij hij onder meer Theo Kortekaas een paar maal naar de nationale titel leidde. Sinds enige jaren is hij alleen nog toeschouwer en geniet hij nog steeds volop van de wielerkoersen.
Dick Verdoorn viert vandaag zijn tachtigste verjaardag, een feit waarmee ik hem van harte feliciteer.

09-07-2017