Dick HOOYSCHUUR

Geboortedatum: 1 mei 1928
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 00.07.2008

Dick Hooyschuur, de wielrenner die vandaag precies 89 jaar geleden in Zaandijk werd geboren had een bijnaam die iedereen gebruikte, hoewel weinigen wisten waarom. Hij werd Potje genoemd en dat kwam omdat hij uiterlijk enige gelijkenis vertoonde met de Franse coureur René Pottier.
Hoewel ik de gelijkenis tussen foto 1 (Hooyschuur) en foto 2 (Pottier) niet zie, heeft iemand dat ooit wel gezien en zo werd Dick Hooijschuur sindsdien Potjé genoemd, de fonetische uitspraak van de naam van de winnaar van de Tour de France van 1906.
Toen hij als wielrenner in de jaren na de Tweede Wereldoorlog steeds bekender werd, werd zijn bijnaam door iedereen overgenomen, zij het dat het streepje op de 'e' werd weggelaten. Zo werd het Potje.
Voor wie de oorsprong niet kent een huishoudelijk attribuut waarop volgens de volksmond een dekseltje dient te passen. Zaankanters zijn nuchtere mensen en Dick Hooijschuur heeft het maar zo gelaten.
Hij was tot het midden van de jaren vijftig druk met het wielrennen en ik heb hem in de Amsterdamse straatrondjes vaak aan het werk gezien. Een strijdbare, attractieve coureur die net geen topper was in het toenmalige amateurpeloton.
Er staan geen klassieke overwinningen op zijn naam, maar in de criteriums was het 21 keer raak. Genoeg om het eens bij de profs te proberen, vond hij, een avontuur dat maar kort heeft geduurd.
Voor een echte Zaankanter is er natuurlijk maar één koers die telt en dat is de Ronde van Noord-Holland, net als voor een Vlaamse coureur de carrière pas echt geslaagd is als Vlaanderens Mooiste op de erelijst prijkt.
Potje heeft zijn Ronde nooit kunnen winnen, maar was in 1949 er wel dichtbij. Hij was die dag de eerste aanvaller, maar het was uiteindelijk de Brabander Piet Verwijmeren die aan het langste eind trok.
Hooyschuur werd in de finale meters naar de tweede stek verwezen. In de Kroniek Zaanlandse Wielerclub D.T.S. van Gerrie Hulsing lees ik dat Potje zich na zijn wielercarrière tot de schilderkunst heeft bekeerd.
Of dat professioneel was of dat het een liefhebberij betrof, staat er niet bij, maar de verf kwam wellicht uit een potje. Dick Hooyschuur overleed in juli 2008 op tachtigjarige leeftijd.

01-05-2017