Denis MENCHOV

Geboortedatum: 25 januari 1978
Geboorteland: Rusland

Bijna iedere dag krijgen we nieuwe informatie over wat we zo langzamerhand wel de affaire Froome mogen gaan noemen. Terwijl iedereen smeekt om een beslissing weten Froome en Team Sky de zaak zo te traineren dat het op een gebed zonder eind begint te lijken.
De UCI wil de viervoudige Tourwinnaar graag schorsen, maar vreest de juristen van Team Sky waarmee ze jaren in de clinch zullen liggen en vooral de kosten die dat met zich meebrengt. We hebben wel te maken met een ploeg met een budget waarmee ze de armlastige UCI failliet kunnen procederen.
Dat gaat allemaal allerminst geruisloos, maar dat was wel het geval toen Denis Menchov eind 2013 voor twee jaar werd geschorst, vanwege sterk afwijkende bloedwaarden vanaf 2009. Hijzelf maakte ervan dat hij was gestopt met wielrennen vanwege knieproblemen.
Hij was de meest succesvolle renner die de Nederlandse Rabobankploeg in de periode 1996-2012 heeft gehad. Hij won namelijk twee keer een grote ronde. Volgens de officiële uitslagen van de UCI won hij er drie, de Ronde van Spanje in 2005 en 2007 en de Ronde van Italië in 2009.
Volgens de Spaanse rechters heeft hij de Vuelta echter maar één keer gewonnen. Die zege in 2005 was namelijk een papieren overwinning, omdat hij pas twee maanden na afloop van die ronde tot winnaar werd uitgeroepen. De oorspronkelijke winnaar Roberto Heras had positief getest.
De Spanjaard liet het er niet bij zitten en stapte naar de burgerrechter in zijn land. Die gaf hem na jaren gelijk en in 2011 kreeg hij de overwinning weer terug, een beslissing die dus niet door de UCI is overgenomen.
Zo blijft Menchov winnaar van drie grote ronden en vooral die in de Giro was zeer overtuigend. Wat leefden we allemaal mee toen hij in de afsluitende tijdrit in gewonnen positie onderuit ging en het toch nog redde. Daarmee zorgde de Rus voor mooie resultaten voor zichzelf en Rabobank, tot in 2013 uitkwam dat ook hij …
Hij reed zes jaar in dienst van Rabobank en bij de jaarlijkse perspresentatie heb ik dikwijls naar hem zitten kijken. Hij zat er steeds wat slaperig bij, maar dat is niet zo vreemd als alle presentaties in het Nederlands werden gesproken en hij er dus geen klap van verstond.
Er was ook nooit een journalist die een interview met hem aanvroeg, hoewel hij samen met Oscar Freire de meest succesvolle renner was. Het journaille verdrong zich en massa om renners als Dekker (Erik), Boogerd en later Gesink en Mollema.
Niemand keek naar Menchov om en daarom heb ik het maar gedaan. Ik kende zijn uitslagen en had eerder die ochtend bij de presentatie van zijn verwachtingen gehoord. Ik besloot het op een andere boeg te gooien en vroeg hem naar zijn geboortesta Orel. Hij keek eerst verbaasd en begon vervolgens onthousiast te vertellen over zijn stad in het zuidwesten van Europees Rusland.
Alsof hij een toeristengids was vertelde hij over alles wat de stad zo belangrijk had gemaakt, hoeveel beroemde Russen er woonden of hadden geleefd. Over de beroemdfe schrijver Toergenjev die er ook is geboren en heeft gewerkt en natuurlijk over de wielerclub waar hij de kansen had gekregen om in Spanje beroepsrenner te worden.
Hij was zichtbaar in zijn element en zijn Engels was veel beter dan ik had gedacht. Ik had zijn introverte presentatie toegeschreven aan een wat timide karakter, maar dat was niet juist. Denis Menchov is weliswaar geen uitbundige persoonlijkheid, maar wel degelijk tot een goed gesprek in staat. Alleen moet je, zoals Maarten Ducrot dat pleegt te zeggen, op de juiste knoppen drukken om hem te doen starten.
Hij zal na jaren in Spanje te hebben gewoond nu wel weer in Orel wonen. Als een van de driehonderdduizend Orelezen die net zo trots zijn op hun mooie stad als hij. Of ze het hem kwalijk hebben genomen dat hij toch niet die schone atleet was met wat knieproblemen als ze jarenlang hebben gedacht, weet ik niet, Hoewel?
Denis Menchov viert vandaag zijn veertigste verjaardag en dan begint het leven pas, zeiden we vroeger om te verbloemen dat je haar dunner wordt en drie keer in de week van dattem tot het verleden gaat behoren.

25-01-2018