Davide REBELLIN

Geboortedatum: 9 augustus 1971
Geboorteland: Italië

Davide Rebellin wordt vandaag 46 jaar en geloof het of niet, maar hij fietst nog steeds. Bij een continentalploeg uit de oliestaat Kuwait. Het is niet meer het hoogste niveau, maar kennelijk kan de voormalige vedette geen afscheid nemen.
Hij werd na de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona beroepsrenner en is in die categorie dus nu aan zijn 25ste seizoen bezig. Hij behoorde tussen 2000 en 2009 tot de top van het internationale cyclisme en boekte in die jaren vooral successen in de heuvelklassiekers.
Nadat hij in 1997 al eens het Kampioenschap van Zürich had gewonnen, was hij vanaf 2000 heel succesvol in de heuvelklassiekers. Zo werd hij eerste en tweede in de Amstel Gold Race. Hij won ook Luik-Bastenaken-Luik en was daarin voorts twee keer tweede en twee keer derde. De Waalse Pijl was echter zijn koers. Drie keer was hij er winnaar en één keer stond hij als derde op het podium.
Hij was op de Muur van Hoei moeilijk te kloppen en ook in de Amstel Gold Race met de finish op de Cauberg was hij niet te houden. Behalve door andere specialisten als Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert en Alejandro Valverde.
Toen hij pas beroepsrenner was zagen de kenners een ronderenner in hem. In 1996 werd hij in één jaar zesde in de Giro en zevende in de Vuelta. Hij startte daarna vele malen in een grote ronde, maar gaf meestal op.
Ondanks zijn fraaie erelijst was hij geen vedette. Hij had geen uitstraling. Het blijft vreemd dat niet je resultaten, maar je verschijning je populariteit bepalen. Door zijn haardracht werd hij Tintin (Kuifje) genoemd, een wat lullige bijnaam voor een sportman.
In de jaren dat Franco Ballerini in Italië de bondscoach was, werd Rebellin nimmer geselecteerd voor het WK. Dit terwijl zijn uitslagen daar toch alle aanleiding voor gaven. Ballerini mocht hem niet.
Rebellin was er woedend over en heeft serieus overwogen de Argentijnse nationaliteit aan te vragen. Pas toen Ballerini het veld moest ruimen, zag hij er van af en besloot toch maar Italiaan te blijven.
Onder een nieuwe bondscoach werd hij in 2008 uitgezonden naar de Olympische Spelen van Peking. Hij werd derde in de wegwedstrijd, maar moest zijn bronzen plak een jaar later inleveren.
Hij was betrapt op het gebruik van de epo-variant cera en werd voor twee jaar geschorst. In juli 2011 keerde hij terug in het peloton als lid van een kleine ploeg. Hij heeft daarna geen belangrijke uitslag meer gereden, maar Kuifje fietst nog steeds.
Zijn bijnaam zal inmiddels wel veranderd zijn in ‘opa’, want 46 jaar is wel heel oud voor een wielrenner. Maar wat is er op tegen als iemand zo graag fietst dat hij er maar geen punt achter kan zetten.
Van mij mag hij!

09-08-2017