Dave BRUYLANDTS

Geboortedatum: 12 juli 1976
Geboorteland: België

Dave Bruylandts was een talentvolle jonge renner toen hij in 1999 een profavontuur aanging bij Palmans. Dat was fietsen in de marge, maar wel met de kans om op te vallen. Bruylandts deed dat.
Hij was een temperamentvol coureurke die graag en vaak van voren reed. In 2004 kreeg hij een contract bij een grote ploeg. Domo-Farm Frites lijfde hem in en Patrick Lefevere gaf hem kansen.
Dave greep ze met twee handen aan en reed mooie uitslagen. En als hij niet bij de eersten eindigde dan had hij zich wel in de kijker gereden. In datzelfde jaar werd hij betrapt op het gebruik van epo.
Een schorsing van twee jaar werd over hem uitgesproken. Dave accepteerde de sanctie en trainde hard door. Bij zijn werkgever was hij ontslagen, maar het net van de grond gekomen unibet.com zag wel brood in hem.
Op 1 april 2006 was hij weer gerechtigd om te fietsen, maar hij heeft geen trap in competitie gedaan omdat hij andermaal in een dopingzaak betrokken raakte. Bij een inval in zijn woning werd het nodige gevonden en wederom kreeg hij een langdurige schorsing opgelegd.
Na twee domme acties nam hij nu een verstandige beslissing. Hij zegde de wielersport op topniveau vaarwel en zocht en vond een goede baan als vertegenwoordiger. Voor zijn plezier fietste hij nog een aantal jaren in de weekeinden bij de elite zonder contract zonder al te veel ambities.
Toen een krant het verhaal publiceerde dat hij in de zomermaanden onbetaald verlof zou opnemen om er op de fiets weer volop tegen aan te gaan, reageerde hij ontkennend. "Ik heb een nieuw leven nu. Waarom zou ik een leuke job op de helling zetten voor een onzeker bestaan als coureur?”
Hij had zijn bekomst van het wielrennen op topniveau. “Ik loop wat, ik fiets een beetje, maar mijn conditie is ontoereikend voor de echte competitie.”
Het bleek geen smoesje, want er is sindsdien niet veel meer van Dave Bruylandts vernomen. Twee keer betrapt op doping, dan ben je in feite een recidivist en die kunnen we in de wielersport missen als kiespijn. Hij viert vandaag zijn 42ste verjaardag.

12-07-2018